CZYTELNIKU!

Pobierz pełny numer miesięcznika Administrator 5/2019

WYDANIE BEZPŁATNE - ZAREJESTRUJ konto w portalu

Czy wiesz, że możesz zmienić dostawcę gazu przez internet i cieszyć się tańszym gazem? ‎
http://ad.administrator24.info/poprostu1085/▲
Zobacz ofertę i uzyskaj idealnie dopasowaną ofertę do swoich upodobań i potrzeb ...
Kategorie: gaz, ceny gazu, gaz przez internet,

RODO, wyzwanie dla zarządców nieruchomości

Redakcja Administratora  |  21.03.2017  |  2
25 maja 2018 r. minął termin wejścia w życie przepisów rozporządzenia w sprawie ochrony danych osobowych osób fizycznych (RODO)
25 maja 2018 r. minął termin wejścia w życie przepisów rozporządzenia w sprawie ochrony danych osobowych osób fizycznych (RODO)
fot. archiwum

RODO już obowiązuje: Krok po kroku z RODO po 25 maja 2018 roku »

Jak zauważa adwokat Piotr Biernatowski, temat ochrony danych podejmowany był już w 2016 r., kiedy to na terenie UE weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (miało to miejsce w dniu 25 maja 2016 r.). Od tego czasu obowiązywał okres przejściowy, w którym należało dostosować standardy ochrony danych osobowych. Od 25 maja 2018 roku, także zarządców, obowiązuje stosowanie wymogów RODO.

Nowe przepisy przewidują znacznie surowsze sankcje m.in. dla tych, którzy niewłaściwie zabezpieczają dane osobowe. Dotyczy to również zarządzających nieruchomościami. Podkreślenia wymaga, że podmioty te przetwarzają dane osobowe w znaczących ilościach. Chodzi bowiem o wszelkie dane właścicieli lokali będących w zarządzaniu.

GRUPA BIUROWIEC Twój Zarządca na Śląsku i w Małopolsce

Grupa BiurowiecGrupa Biurowiec

 Grupa Biurowiec działa na rynku od roku 2006. Specjalizuje się w zarządzaniu i administrowaniu nieruchomościami. Naszymi klientami są krajowe i zagraniczne osoby prywatne oraz podmioty prawa handlowego.

Zespół tworzą absolwenci wydziału zarządzania i marketingu Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach oraz wydziału prawa i administracji, kierunek prawo Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Do zespołu należą także inspektorzy nadzoru budowlanego posiadający samodzielne uprawnienia w budownictwie oraz administratorzy z wieloletnim doświadczeniem. Z Grupą Biurowiec współpracują sprawdzone firmy z zakresu sprzątania i ochrony obiektów.

Nasze przedsiębiorstwo posługuje się w wykonywaniu usług z zakresu zarządzania nieruchomościami licencją państwową nr 19246 i nr 11020 (zarządzanie nieruchomościami) oraz 14342 (pośrednictwo w obrocie nieruchomościami) . Licencje są gwarancją należytego, w pełni profesjonalnego wykonywania powierzonych nam czynności. Zapraszamy do współpracy >>

Postaw na doświadczenie i profesjonalizm >>

Sprawdź: Usługowe przetwarzanie danych osobowych, w tym w warunkach firm zarządzających nieruchomościami

Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy o ochronie danych osobowych, osoby kierujące na przykład wspólnotami lub spółdzielniami mieszkaniowymi są narażone na odpowiedzialność karną za niewłaściwe zabezpieczenie danych.

Zgodnie z artykułem 51. tej ustawy, kto administrując zbiorem danych lub będąc obowiązany do ochrony danych osobowych udostępnia je lub umożliwia dostęp do nich osobom nieupoważnionym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do at 2. Czyn ten może zostać popełniony również nieumyślnie. Górna granica grzywny to ponad milion złotych.

RODO » Kto administruje danymi osobowymi? czytaj więcej wywiadzie z radcą prawnym Andrzejem Lewińskim

Kolejnym przepisem, który penalizuje nieprawidłową ochronę danych osobowych jest art. 52 omawianej ustawy. Stanowi on, że kto administrując danymi narusza choćby nieumyślnie obowiązek zabezpieczenia ich przed zabraniem przez osobę nieuprawnioną, uszkodzeniem lub zniszczeniem, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Również w tym przypadku górna granica grzywny to aż ponad milion złotych.

Unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych RODO znacznie te sankcje zaostrza. Najistotniejsze nowe regulacje dotyczące odpowiedzialności to kary finansowe.

Warto przeczytać: Co zmieni się w ochronie danych osobowych

W RODO przewidziano karę finansową do 10 mln euro w przypadku braku zastosowania odpowiednich do ryzyk i zagrożeń środków organizacyjnych i technicznych zabezpieczających przetwarzanie danych, w tym braku zastosowania szyfrowania, gdy taki środek jest odpowiedni z uwagi na ryzyka i zagrożenia.

 

Kolejną przewidzianą w RODO karą finansową, jest kara do 20 mln euro nakładana m.in. gdy nie jest przestrzegany nakaz tymczasowego lub ostatecznego ograniczenia lub zawieszenia przepływu danych albo, gdy nie jest przestrzegany nakaz albo zakaz wydany przez właściwy do spraw ochrony danych osobowych organ administracji publicznej. Dziś jest nim Generalny Dyrektor Ochrony Danych Osobowych.

Z Ministerstwa Cyfryzacji, które zajmuje się pracami nad wdrożeniem RODO płyną sygnały, że jego kompetencje wraz z wejściem w życie RODO przejmie specjalna komórka działająca w ramach tego resortu. Kary te będą nakładane na administratorów danych, a więc też na zarządców nieruchomości.

Czytam więcej: Jakie są najważniejsze obowiązki administratora danych?

Co istotne, 25 maja 2018 r. to dzień zero, w którym istnieje możliwość nałożenia pierwszej kary finansowej.

 

mec. Piotr Biernatowski

RODO to ostatnio gorący temat. Zostało już bardzo mało czasu na odpowiednie przygotowanie do nowego unijnego rozporządzenia. Niestety na niewiedzy i wkradających się emocjach przedsiębiorców żerują... więcej »
Jak

Jak "pozbyć się" byłego właściciela z mieszkania?

Jeśli mowa o eksmisji, zwykle na myśl nasuwa się sytuacja związana z zadłużonym najemcą. To uzasadnione, gdyż bywają one najczęstsze. Warto jednak pamiętać, że...

Komentarze

(2)
edek | 18.04.2018, 16:17
Mam zaufanie do marki CSA, oni działają trochę inaczej niż konkurencyjny firmy prowadzące audyty RODO bo są brokerami audytorów, czyli skupiają większą grupę ekspertów, także u nich dostaje się człowieka bardziej obeznanego w konkretnej działce – specyfice. To mi się tutaj podoba, że mają bardzo indywidualne podejście do tematu. U nas w firmie wyszło że jesteśmy wyjątkowo daleko od nowych przepisów...
lunka | 17.12.2019, 07:09
A jak to się ma do ustawy o własności lokali art. 29, ust. 3, bo nadal nie wiem? Czy wgląd do wyciągów bankowych z konta Wspólnoty, której jestem członkiem, jest niemożliwe ze względu właśnie na RODO? Jak to jest?
   1 / 1   

Wybrane dla Ciebie


Zobacz, jak tani może być gaz i prąd dla Twojego budynku»

Zdalne sterowanie i regulowanie zestawami do podnieszenia ciśnienia wody »

tanszy-gaz poradnik doboru pomp
Roczne zużycie gazu przekracza w Polsce 17 mld m3, co więcej – zapotrzebowanie systematycznie rośnie. Ceny za energię elektryczną również nie ... Chcę zobaczyć »

W sieciach i instalacjach wodociągowych trzeba pogodzić dwa sprzeczne interesy – zapewnienie odpowiedniego ciśnienia wody w każdym ich punkcie i energooszczędną eksploatację. Z pomocą... czytam więcej »


Czy można płacić mniej za ochronę osiedla?

Ochrona osiedlaWiększa skuteczność ochrony przy niższych jej kosztach – to charakterystyka stworzonego w naszej agencji Aktywnego Systemu Monitoringu (ASM). Rozwiązanie jest dedykowane dla osiedli mieszkaniowych oraz firm i jest odpowiedzią na rosnące koszty pracy mimo... Czytam więcej »


Jaki domofon wybrać, aby uniknąć awarii?

jaki domofon wybraćDomofony stały się standardowym wyposażeniem budynków. Zamontowane w drzwiach wejściowych lub furtce sprawiają, że możemy nie tylko usłyszeć i zobaczyć, kogo Czytam więcej »


Czy warto zainwestować w pompy ciepła?

Nie masz balkonu? Jest na to rozwiązanie - balkony dostawne »

pompy cieplne Balkony dostawne
Pompy ciepła to rozwiązanie coraz częściej stosowane w budownictwie wielorodzinnym. Ich fenomen polega na tym, że wykorzystując energię odnawialną skumulowaną w powietrzu, gruncie czy wodach gruntowych, prowadzą do... Czytam więcej »

Na rynku pierwotnym balkony stanowią standard. Nie można tego samego powiedzieć o rynku wtórnym, na którym balkon jest swego rodzaju luksusem. Wielu właścicieli podejmuje... czytam więcej»


Jaki wybrać ciepłomierz?

Zimne kaloryferyCiepłomierz zlicza zużytą energię cieplną, a jego wskazania stanowią podstawę rozliczeń odbiorcy energii z dostawcą. Współczesne ciepłomierze posiadają niewielkie rozmiary i...... Czytam więcej »


Mycie elewacji: glony, pleśń, grzyby - gdzie i kiedy to zrobić?

Innowacyjna koncepcja kotłów, dzięki którym możesz zaoszczędzić »

brudna elewacja kotły gazowe
Elewacja budynku czy to tynkowa, czy szklana ma to do siebie, że z czasem niszczeje, zwłaszcza jeśli jest nienależycie pielęgnowana. Koszt napraw jest bardzo wysoki, dlatego... czytam dalej »

Sprawne działanie urządzeń do pomiaru i regulacji ciepła w pomieszczeniach, a także współpraca tych urządzeń jest bardzo ważną... chcę wiedzieć więcej»


Czy, wiesz ile możesz zaoszczędzić na dociepleniu stropodachu?!

stropodach ocieplenieTo nie jest moment na odnawianie pergoli czy poprawę estetyki balkonów. To czas gospodarskich inwestycji, które skutecznie obniżą wysokość czynszu i pomogą mieszkańcom w płaceniu swoich zobowiązań... zobacz, ile możesz zaoszczędzić »


Koronawirus. Jakie materiały ochronne dla zarządców, wspólnot i spółdzielni? »»

Jak odczytać liczniki u mieszkańców podczas epidemii koronawirusa?

Koronawirus- zarzadcy odczyt liczników wody

Najtańsze w Polsce płyny do dezynfekcji pomieszczeń czy klatek schodowych. W czasie zagrożenia koronawirusem to nierzadko dodatkowy, spory wydatek dla zarządców czy wspólnot. Zobacz gdzie kupić je taniej. Odbierz 10% rabatu dla wszystkich na hasło: „ADMINISTRATOR”... Czytam więcej »

Jak ciężko jest wykonać odczyt licznika zużycia mediów wie tylko zarządca i osoby do tego wyznaczone. Z pomocą przychodzą liczniki z odczytem radiowym i ... chcę wiedzieć jak »


Jaki wybrać program do zarządzania nieruchomościami?

Programy do zarządzania nieruchomościamiDynamiczny postęp w technologii komputerowej i infor­matyce spowodował, że komputer z odpowiednim opro­gramowaniem stał się podstawowym narzędziem pracy prak­tycznie każdego zarządcy nieruchomości... Czytam więcej »


Zestawy hydroforowe - urządzenia i systemy do podnoszenia ciśnienia wody »
Programy wspomagające pracę zarządców nieruchomości - podpowiadamy co wybrać »
Użycie pompy w budownictwie mieszkaniowym Program dla zarzadcy
Przesyłanie i podnoszenie ciśnienia wody w sieciach i instalacjach pochłania kilka procent całości energii zużywanej w skali globalnej. Dlatego oprócz ciągłości i bezpieczeństwa dostaw wody coraz ... czytam więcej » Koronawirus, który opanował niemal cały świat, zmusza rządzących do wprowadzania pewnych restrykcji. Firmy, instytucje, organizacje zaczynają funkcjonować jakby na nowych zasadach. Część firm postawiła... czytam dalej »

Czy wiesz, że możesz zmienić dostawcę gazu przez internet?
Jak naprawić pęknięcia i uszkodzenia rur od wewnątrz bez konieczności kucia ścian i remontów »
gaz jak może być tani wymiana rur kanalizacyjnych
Roczne zużycie gazu przekracza w Polsce 17 mld m3, co więcej – zapotrzebowanie systematycznie rośnie. Do gazociągów podłączane są nowe ... czytam więcej » Oczyszczenie instalacji z zabrudzeń i osadów odsłania faktyczny stan. Uwidacznia wszelkie uszkodzenia mechaniczne rury (uszkodzenia, pęknięcia, dziury, rysy) powstałe w wyniku wieloletniej eksploatacji a także... czytam dalej»

Gdzie szukać profesjonalnej pomocy w zarządzaniu nieruchomościami?

Dobry Zarządca nieruchomości - opinie

Zarządca przecież odpowiada za funkcjonowanie nieruchomości, za wszystkie sprawy techniczne, formalne, i komunikacyjne. Aby czynić to efektywnie (...) Czytam więcej »


Ile kosztuje ocieplenie stropodachu - może Cię to zaskoczyć »
Jak pozbyć się problemu psich odchodów z trawnika »
ocieplanie stropodachu Sprzątanie po psie
Ceny energii grzewczej od lat rosną. Co możemy zrobić i gdzie szukać oszczędności, skoro nie mamy wpływu na poziom cen energii grzewczej? (...) czytaj dalej »

Oroblem zanieczyszczonych przez psy trawników dotyczy wielu osiedli. Jak możemy pomóc właścicielom czworonogów(...) czytam dalej »


Szukasz dobrego zarządcy nieruchomości? Sprawdź to! »

Jak wybrac dobrego zarządcę?

Zarządzanie nieruchomościami to wymagająca branża, która nie tylko podlega zmieniającym się przepisom i zarządzeniom ale potrzebuje profesjonalizmu i rzetelności działań, by zapewnić bezpieczeństwo oraz odpowiedni standard życia tych, którzy powierzyli innym zarządzanie swoimi budynkami... Czytam więcej »



Ekspert Budowlany - zlecenia

Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników portalu Administrator24.info... dowiedz się więcej »
5/2020

Aktualny numer:

Administrator 5/2020
W miesięczniku m.in.:
  • - Wycinka drzew
  • - Termomodernizacja i remonty
Zobacz szczegóły

Bezpłatny newsletter

masz wiadomość

 

Mamy dla Ciebie prezent

zapisz się na newsletter i otrzymuj
na bieżąco informacje
o nowościach naszego portalu,
a w prezencie otrzymasz

BEZPŁATNY PORADNIK
"Opomiarowanie i rozliczenie mediów"

Zapisuję się na newsletter

Jeżeli właściciele lokali przeznaczyli środki zgromadzone na funduszu remontowym na inny cel niż wcześniej deklarowany:
SZOTT - Nowoczesna naprawa rur kanalizacyjnych SZOTT - Nowoczesna naprawa rur kanalizacyjnych SZOTT to firma zajmująca się renowacją rur kanalizacyjnych metodą natryskową. Oferujemy także monitoring, czyszczenie, udrażnianie...

Produkty i technologie

Wyświetleń: 12225|Ocena: 1.5
Wyświetleń: 11565|Ocena: 1.0
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright © 2011 - 2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
realizacja i CMS: omnia.pl