CZYTELNIKU!

Pobierz pełny numer miesięcznika Administrator 9/2018

WYDANIE BEZPŁATNE - ZAREJESTRUJ konto w portalu

Dowiedz się, ile kosztuje docieplenie stropów i piwnic » ‎
https://derowerk.administrator24.info/▲
Zarządcy nieruchomości, rozważający termomodernizację stropów piwnic, napotykają szereg trudności. Jednak analiza dostępnych technologii pokazuje...
Kategorie: ocieplenie stropodachu, docieplenie piwnic, ocieplenie garaży, ocieplenie stropów, izolacja cieplna i akustyczna

RODO, wyzwanie dla zarządców nieruchomości

Redakcja Administratora  |  21.03.2017  |  1
25 maja 2018 r. minął termin wejścia w życie przepisów rozporządzenia w sprawie ochrony danych osobowych osób fizycznych (RODO)
25 maja 2018 r. minął termin wejścia w życie przepisów rozporządzenia w sprawie ochrony danych osobowych osób fizycznych (RODO)
fot. archiwum

RODO już obowiązuje: Krok po kroku z RODO po 25 maja 2018 roku »

Jak zauważa adwokat Piotr Biernatowski, temat ochrony danych podejmowany był już w 2016 r., kiedy to na terenie UE weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (miało to miejsce w dniu 25 maja 2016 r.). Od tego czasu obowiązywał okres przejściowy, w którym należało dostosować standardy ochrony danych osobowych. Od 25 maja 2018 roku, także zarządców, obowiązuje stosowanie wymogów RODO.

Nowe przepisy przewidują znacznie surowsze sankcje m.in. dla tych, którzy niewłaściwie zabezpieczają dane osobowe. Dotyczy to również zarządzających nieruchomościami. Podkreślenia wymaga, że podmioty te przetwarzają dane osobowe w znaczących ilościach. Chodzi bowiem o wszelkie dane właścicieli lokali będących w zarządzaniu.

GRUPA BIUROWIEC Twój Zarządca na Śląsku i w Małopolsce

Grupa BiurowiecGrupa Biurowiec

 Grupa Biurowiec działa na rynku od roku 2006. Specjalizuje się w zarządzaniu i administrowaniu nieruchomościami. Naszymi klientami są krajowe i zagraniczne osoby prywatne oraz podmioty prawa handlowego.

Zespół tworzą absolwenci wydziału zarządzania i marketingu Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach oraz wydziału prawa i administracji, kierunek prawo Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Do zespołu należą także inspektorzy nadzoru budowlanego posiadający samodzielne uprawnienia w budownictwie oraz administratorzy z wieloletnim doświadczeniem. Z Grupą Biurowiec współpracują sprawdzone firmy z zakresu sprzątania i ochrony obiektów.

Nasze przedsiębiorstwo posługuje się w wykonywaniu usług z zakresu zarządzania nieruchomościami licencją państwową nr 19246 i nr 11020 (zarządzanie nieruchomościami) oraz 14342 (pośrednictwo w obrocie nieruchomościami) . Licencje są gwarancją należytego, w pełni profesjonalnego wykonywania powierzonych nam czynności. Zapraszamy do współpracy >>

Postaw na doświadczenie i profesjonalizm >>

Sprawdź: Usługowe przetwarzanie danych osobowych, w tym w warunkach firm zarządzających nieruchomościami

Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy o ochronie danych osobowych, osoby kierujące na przykład wspólnotami lub spółdzielniami mieszkaniowymi są narażone na odpowiedzialność karną za niewłaściwe zabezpieczenie danych.

Zgodnie z artykułem 51. tej ustawy, kto administrując zbiorem danych lub będąc obowiązany do ochrony danych osobowych udostępnia je lub umożliwia dostęp do nich osobom nieupoważnionym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do at 2. Czyn ten może zostać popełniony również nieumyślnie. Górna granica grzywny to ponad milion złotych.

RODO » Kto administruje danymi osobowymi? czytaj więcej wywiadzie z radcą prawnym Andrzejem Lewińskim

Kolejnym przepisem, który penalizuje nieprawidłową ochronę danych osobowych jest art. 52 omawianej ustawy. Stanowi on, że kto administrując danymi narusza choćby nieumyślnie obowiązek zabezpieczenia ich przed zabraniem przez osobę nieuprawnioną, uszkodzeniem lub zniszczeniem, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Również w tym przypadku górna granica grzywny to aż ponad milion złotych.

Unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych RODO znacznie te sankcje zaostrza. Najistotniejsze nowe regulacje dotyczące odpowiedzialności to kary finansowe.

Warto przeczytać: Co zmieni się w ochronie danych osobowych

W RODO przewidziano karę finansową do 10 mln euro w przypadku braku zastosowania odpowiednich do ryzyk i zagrożeń środków organizacyjnych i technicznych zabezpieczających przetwarzanie danych, w tym braku zastosowania szyfrowania, gdy taki środek jest odpowiedni z uwagi na ryzyka i zagrożenia.

 

Kolejną przewidzianą w RODO karą finansową, jest kara do 20 mln euro nakładana m.in. gdy nie jest przestrzegany nakaz tymczasowego lub ostatecznego ograniczenia lub zawieszenia przepływu danych albo, gdy nie jest przestrzegany nakaz albo zakaz wydany przez właściwy do spraw ochrony danych osobowych organ administracji publicznej. Dziś jest nim Generalny Dyrektor Ochrony Danych Osobowych.

Z Ministerstwa Cyfryzacji, które zajmuje się pracami nad wdrożeniem RODO płyną sygnały, że jego kompetencje wraz z wejściem w życie RODO przejmie specjalna komórka działająca w ramach tego resortu. Kary te będą nakładane na administratorów danych, a więc też na zarządców nieruchomości.

Czytam więcej: Jakie są najważniejsze obowiązki administratora danych?

Co istotne, 25 maja 2018 r. to dzień zero, w którym istnieje możliwość nałożenia pierwszej kary finansowej.

 

mec. Piotr Biernatowski

RODO to ostatnio gorący temat. Zostało już bardzo mało czasu na odpowiednie przygotowanie do nowego unijnego rozporządzenia. Niestety na niewiedzy i wkradających się emocjach przedsiębiorców żerują... więcej »

Komentarze

(1)
edek | 18.04.2018, 16:17
Mam zaufanie do marki CSA, oni działają trochę inaczej niż konkurencyjny firmy prowadzące audyty RODO bo są brokerami audytorów, czyli skupiają większą grupę ekspertów, także u nich dostaje się człowieka bardziej obeznanego w konkretnej działce – specyfice. To mi się tutaj podoba, że mają bardzo indywidualne podejście do tematu. U nas w firmie wyszło że jesteśmy wyjątkowo daleko od nowych przepisów...
   1 / 1   

Wybrane dla Ciebie


Przegląd budynku - pobierz bezpłatnie gotową dokumentację »

prawo budowlaneProtokół kontroli kanałów spalinowych, protokół odbioru robót przy odstąpieniu od umowy, uniwersalny protokół przekazania nieruchomości, protokół kontroli obowiązkowej po zakończonej budowie lub... Chcę pobrać »


Czy dla spółdzielni i wspólnot gaz może być tańszy?

Zamów bezpłatną wizytę konsultanta i osusz swój dom lub budynek ▼

niższa cena gazu Osuszanie ścian budynku
Czy w sytuacji gdy ceny gazu idą w górę, masz pewność, że Twoje stawki nie wzrosną w trakcie trwania... czytam więcej »

Wystarczy, że zostawisz do siebie kontakt, a Konsultant skontaktuje się z Tobą. Podczas kontaktu zostanie ustalony dogodny dla Ciebie termin nieodpłatnego badania zawilgocenia obiektu. W trakcie tej wizyty dowiesz się... czytam więcej»


Jaki wybrać kocioł do budynku mieszkalnego lub domu?

Kotły jakie wybraćKotły dzielą się na (gazowe) kondensacyjne i konwencjonalne. W kotłach kondensacyjnych następuje kondensacja zawartej w spalinach pary wodnej (powstałej w wyniku spalania gazu), a odzyskana dzięki temu dodatkowa energia zostaje przekazana do instalacji c.o... Czytam więcej »


Jak zmniejszyć swój rachunek za prąd »

Ogrzewanie - automatyczne odpowietrzanie grzejników?

jak obniżyć rachunki za prąd Odpowietrzanie kaloryfera
Czy wiesz, że możesz oszczędzać na rachunkach za prąd w domu lub firmie? Wystarczy szybka (...) zobacz, ile możesz oszczędzić » »

Gazy nagromadzone w grzejnikach mogą skutecznie zmniejszyć efektywność grzewczą, nie tylko urządzenia... czytam więcej»


Dom bez rachunków - teraz to możliwe »

Dom bez rachunkówInstalacje solarne przy pomocy kolektorów SUNEX zamieniają energię promieniowania słonecznego w ciepło użytkowe. Wytworzone w kolektorach słonecznych ciepło przenoszone jest przez czynnik roboczy do zbiornika wody... zobacz więcej »


Zarządco, przygotuj nieruchomość na zimę »

Problem z odczytem wodomierzy - "nie mogę zastać mieszkańców "

Zima i obowiązki zarządcy odczyt liczników wody
Zgodnie z ludową mądrością – lepiej jest zapobiegać niż naprawiać skutki zimowych uszkodzeń. Mimo że do zimy zostało jeszcze trochę czasu, warto zrobić ... Czytam więcej »

Jak ciężko jest wykonać odczyt licznika zużycia mediów wie tylko zarządca i osoby do tego wyznaczone. Na szczęście możemy sobie pomóc , dzięki czemu znacznie przyspieszymy ... chcę wiedzieć jak»


Pojemniki podziemne na odpady - zobacz korzyści takiego rozwiązania »

Pojemniki podziemne na osiedlachPodstawową zaletą pojemników podziemnych jest oszczędność powierzchni i minimalizacja kosztów odbioru. Równie istotną zaletą tego typu pojemników jest estetyka, ponieważ jedynymi widocznymi dla otoczenia elementami systemu pojemników jest... Czytam więcej »


Głowice i zawory termostatyczne - jakie wybrać?
Czy wiesz, że możesz monitorować i sterować zestawami do podnoszenia ciśnienia wody»
systemy odpowietrzania HVAC Aplikacja do monitoringu i sterowania pompami
Utrzymywanie optymalnego ciśnienia w systemach HVAC może zwiększyć wydajność i poprawić długoterminową trwałość każdego typu instalacji. Zapewnienie, że system jest wolny od pozostałości zanieczyszczeń... czytam więcej» Aplikacja do monitoringu i sterowania zestawami podnoszenia ciśnienia to bezpieczny system oparty na internecie do monitorowania i zarządzania instalacjami pompowymi w spółdzielniach mieszkaniowych, firm zarządzających... czytam dalej »

Dlaczego detektory gazów pełnią tak ważną rolę w wentylacji pomieszczeń zamkniętych?
Dlaczego opłaca się zasilać budynek gazem LPG? »
Detektory gazów w garażach podziemnych Ogrzewanie gazem plynnym
Mikroprocesorowe, elektrochemiczne detektory DE-TOX służą do ciągłej kontroli stężenia poziomu tlenku węgla w garażach podziemnych, nadziemnych, kanałach rewizyjnych, przejazdach, tunelach i innych zamkniętych obiektach, w których istnieje ryzyko powstania nadmiernego stężenia trującego gazu. ... czytam więcej » Twoje osiedle nie ma dostępu do gazu ziemnego? Wybierz sieć gazową zasilaną gazem płynnym:
- możliwość dofinansowania inwestycji
- indywidualne rozliczanie za zużyty gaz dla każdego lokalu
- bezobsługowe i czyste paliwo do ogrzewania, c.w.u. i gotowania...
Chcę wiedzieć ile to kosztuje»

Gdzie szukać profesjonalnej pomocy w zarządzaniu nieruchomościami - Interaktywna Administracja Nieruchomości»

Dobry Zarządca nieruchomości - opinie

Zarządca przecież odpowiada za funkcjonowanie nieruchomości, za wszystkie sprawy techniczne, formalne, i komunikacyjne. Aby czynić to efektywnie (...) Czytam więcej »


Jak dobrze opomiarować i rozliczyć media»
Spadek ciśnienia wody w instalacji wodnej - co zrobić?
Oze-spoldzielnia Zestawy podnoszenia ciśnienia wody
W uzyskaniu oszczędności bardzo pomagają wszelkie narzędzia służące do pomiaru zużycia mediów: wody czy ciepła. Widząc, ile ich zużywają mieszkańcy, możemy lepiej(...) czytaj dalej »

W sieciach i instalacjach wodociągowych trzeba pogodzić dwa sprzeczne interesy – zapewnienie odpowiedniego ciśnienia wody w każdym ich punkcie i (...) czytam dalej »


Na co zwrócić uwagę przy ubezpieczeniu budynku? »

ubezpieczenie budynku

Bardzo istotne i jednocześnie problematyczne jest ustalenie wysokości sumy ubezpieczenia. Z prostego powodu – niedoszacowanie może skutkować (...) Czytam więcej »


Dodaj komentarz
Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto. Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników portalu Administrator24.info... dowiedz się więcej »

Bezpłatny newsletter

masz wiadomość

 

Mamy dla Ciebie prezent

zapisz się na newsletter i otrzymuj
na bieżąco informacje
o nowościach naszego portalu,
a w prezencie otrzymasz

BEZPŁATNY PORADNIK
"Opomiarowanie i rozliczenie mediów"

Zapisuję się na newsletter

Jeżeli właściciele lokali przeznaczyli środki zgromadzone na funduszu remontowym na inny cel niż wcześniej deklarowany:
SZOTT - Nowoczesna naprawa rur kanalizacyjnych SZOTT - Nowoczesna naprawa rur kanalizacyjnych SZOTT to firma zajmująca się renowacją rur kanalizacyjnych metodą natryskową. Oferujemy także monitoring, czyszczenie, udrażnianie...
9/2019

Aktualny numer:

Administrator 9/2019
W miesięczniku m.in.:
  • - Nowelizacja Ustawy o własności lokali
  • - Winda pod nadzorem
Zobacz szczegóły

Produkty i technologie

Wyświetleń: 10803|Ocena: 1.5
Wyświetleń: 10377|Ocena: 1.0
Dom Wydawniczy MEDIUM Rzetelna Firma
Copyright © 2011 - 2012 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
realizacja i CMS: omnia.pl