administrator24.info

Zaawansowane wyszukiwanie

Ograniczenia techniczne Portalu Rejestrów Sądowych a terminy ustawowe

Ograniczenia techniczne Portalu Rejestrów Sądowych a terminy ustawowe. Fot. Pixabay

Ograniczenia techniczne Portalu Rejestrów Sądowych a terminy ustawowe. Fot. Pixabay

Wyobraźmy sobie, że jest ostatni dzień na złożenie środka zaskarżenia i środek ten musimy złożyć poprzez Portal Rejestrów Sądowych, z uwagi na to, że wymagają tego przepisy ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym. Przygotowaliśmy już środek zaskarżenia, mamy skompletowane wszystkie załączniki, a jest ich kilkaset wobec stopnia skomplikowania sprawy i jesteśmy właśnie przed wgraniem tych załączników do portalu. Co dalej?

Zobacz także

Anna Ruszczak news Uwaga na klauzule inflacyjne w umowie z deweloperem

Uwaga na klauzule inflacyjne w umowie z deweloperem Uwaga na klauzule inflacyjne w umowie z deweloperem

Klauzule waloryzacyjne w umowach kupna mieszkania czy domu znów stają się popularne. To efekt inflacji i szybujących cen.

Klauzule waloryzacyjne w umowach kupna mieszkania czy domu znów stają się popularne. To efekt inflacji i szybujących cen.

Anna Ruszczak news Umowa-zlecenie z własnym pracownikiem

Umowa-zlecenie z własnym pracownikiem Umowa-zlecenie z własnym pracownikiem

Na jakie zasady dotyczące zawierania umowy-zlecenia zwrócić uwagę w 2024 r., by uniknąć kary finansowej?

Na jakie zasady dotyczące zawierania umowy-zlecenia zwrócić uwagę w 2024 r., by uniknąć kary finansowej?

Anna Ruszczak news Niska świadomość ochrony danych osobowych

Niska świadomość ochrony danych osobowych Niska świadomość ochrony danych osobowych

W kwestii świadomości na temat bezpieczeństwa danych, jak i przestrzegania przepisów prawa, jest w Polsce wiele do zrobienia.

W kwestii świadomości na temat bezpieczeństwa danych, jak i przestrzegania przepisów prawa, jest w Polsce wiele do zrobienia.

W tym miejscu profesjonalny pełnomocnik, który zazwyczaj nie posiada wykształcenia informatycznego zapoznaje się z wymogami technicznymi wprowadzenia takich załączników, w świetle których każdy załącznik nie może obejmować więcej niż 30 MB. Skoro taki też komunikat wyświetla się na stronie przyjmujemy, że tak jest. W dodatku przed złożeniem środka zaskarżenia zapoznajemy się z instrukcją rejestracji pisma w aplikacji e-formularze KRS oraz instrukcją, która przedstawia zasady obsługi załączników dołączanych do wniosków/pism składanych za pośrednictwem aplikacji e-formularze KRS.

Pismo do Sądu Rejestrowego krok po kroku

Zgodnie z tymi instrukcjami, aby utworzyć pismo do sądu rejestrowego w oknie głównym aplikacji, w bloku Złóż wniosek lub pismo, na zakładce Pisma wybieramy kategorię pisma z listy i klikamy przycisk Przejdź do pism. Uzupełniamy zakładkę Nazwa pisma. Pozostawiamy nazwę sugerowaną przez system, modyfikujemy ją lub wprowadzamy własną nazwę pisma.

Uzupełniamy następnie zakładkę Osoby składające pismo. Zakładka Osoby składające pismo pozwala na wskazanie, kto składa pismo. Składający pismo może być osobą fizyczną albo podmiotem niebędącym osobą fizyczną.

W celu uzupełnienia zakładki:

  • W bloku Dane osób składających pismo, używamy przycisku Dodaj, wprowadzamy dane osób składających pismo, gdzie dla osoby fizycznej wymagane jest podanie: numeru PESEL albo oświadczenia o braku numeru PESEL, imienia i nazwiska osoby składającej pismo oraz adresu do korespondencji. Natomiast dla podmiotu niebędącego osobą fizyczną wymagane jest podanie: numeru KRS albo oświadczenia o braku numeru KRS, w przypadku oświadczenia o braku numeru KRS dodatkowo numeru REGON albo oświadczenia o braku numeru REGON, a w przypadku oświadczenia o braku numeru KRS i numeru REGON - dodatkowo rodzaju i numeru innego Identyfikatora; nazwy podmiotu oraz adresu do korespondencji. Dodana osoba/podmiot pojawia się w tabeli zawierającej listę osób składających pismo w bloku Dane osób składających pismo. Korzystając z przycisków dostępnych PRS – Instrukcja rejestracji pisma w aplikacji e-formularze KRS 4 w kolumnie Działania możesz zmodyfikować dane lub usunąć dodaną osobę/podmiot. Używając przycisku Dodaj możemy dodawać kolejne osoby/podmioty.

Zakładka Podmiot, sąd i sprawa umożliwia z kolei wprowadzenie danych podmiotu, którego dotyczy pismo, sądu, do którego pismo jest składane, oraz sygnatury sprawy, której pismo dotyczy. Podanie danych podmiotu jest opcjonalne. Wskazanie sądu jest obowiązkowe. Jeżeli pismo dotyczy podmiotu, pole Nazwa sądu zostanie wypełnione automatycznie w oparciu o dane dotyczące siedziby podmiotu. Wyjątek stanowią miejscowości znajdujące się w obszarze właściwości terytorialnej więcej niż jednego Sądu Rejestrowego (jak np. Warszawa), gdzie wartość musi być wprowadzona ręcznie (wybrana ze słownika). Użytkownik ma więc możliwość zmiany wartości wypełnionej automatycznie. Podanie sygnatury sprawy, której dotyczy pismo, jest opcjonalne, jeśli jako kategorię pisma wybrano Pismo procesowe ogólne. Dla pozostałych kategorii pism podanie sygnatury sprawy jest obowiązkowe.

W celu uzupełnienia zakładki:

  1. wskazujemy, czy składane pismo dotyczy podmiotu zaznaczając odpowiednie pole wyboru.
  2. jeżeli składane pismo dotyczy podmiotu, w bloku I. Dane podmiotu, którego dotyczy pismo uzupełniamy wymagane dane podmiotu: numer KRS albo oświadczenie o braku numeru KRS, a w przypadku oświadczenia o braku numeru KRS, podajemy dodatkowo: nazwę podmiotu, formę prawną oraz, opcjonalnie, NIP lub numer REGON. Po wpisaniu numeru KRS podmiotu niebędącego osobą fizyczną używamy przycisku Wyszukaj w KRS, aby pobrać pozostałe dane podmiotu z KRS.
  3. w bloku II. Sąd, do którego składane jest pismo wybieramy z listy sąd, do którego adresowane jest pismo. Jeżeli składane pismo dotyczy podmiotu, dodatkowo podajemy dane dotyczące siedziby podmiotu.

W bloku III. Sygnatura sprawy uzupełniamy pola tworzące sygnaturę sprawy nadaną przez sąd rejestrowy: Sąd, Wydział, Numer sprawy, Rok oraz Liczba kontrolna.

Uzupełniamy zakładkę Treść pisma. Zakładka Treść pisma umożliwia wprowadzenie właściwej treści pisma. Alternatywnie treść pisma może być dołączona do wniosku w formie załącznika. W celu uzupełnienia zakładki wpisujemy treść pisma w polu edycyjnym zakładki lub zaznaczamy pole wyboru (checkbox) Treść pisma znajduje się w załączniku. W zakładce Załączniki możemy dodać załączniki do pisma.

Jeżeli, w zakładce Treść pisma, zaznaczyliśmy pole Treść pisma znajduje się w załączniku, na liście załączników pojawi się predefiniowany załącznik o nazwie Treść pisma. W takim przypadku wypełnienie zakładki (dodanie przynajmniej jednego załącznika do wniosku) jest obowiązkowe;

  1. używając przycisku Dodaj, dostępnego dla pozycji Treść pisma na liście załączanych dokumentów, dołączamy do wniosku załącznik z treścią pisma.
  2. wykorzystując przycisk Dodaj dowolny dokument możemy dodać inny, niewymieniony na liście załącznik.

Korzystając z przycisku Sprawdź poprawność dostępnego w panelu Działania możemy (na dowolnym etapie uzupełniania formularza) sprawdzić poprawność jego wypełnienia. Jeżeli formularz jest kompletny i poprawnie wypełniony możemy też, używając przycisku Pokaż wniosek, podejrzeć pismo w formacie, w jakim zostanie ono wysłane do sądu rejestrowego. Poprawnie wypełnione pismo jest gotowe do podpisania i opłacenia. Na dowolnym etapie uzupełniania formularza możesz zapisać pismo w wersji roboczej. Jest to możliwe nawet w sytuacji, gdy formularz nie jest kompletny i nie został zweryfikowany jako poprawny. W dowolnym momencie możemy wrócić do zapisanego formularza uruchamiając jego edycję w widoku Moje sprawy > Wnioski > Robocze i dokończyć jego wypełnianie.

Z instrukcji dowiadujemy się również, że zakładka Załączniki jest ostatnią zakładką każdego wniosku i pisma składanego do Sądu Rejestrowego w aplikacji e-formularze KRS. Umożliwia dołączenie załączników do wniosku/pisma. Dla pozostałych wniosków i pism nie ma listy sugerowanych załączników; mamy możliwość dołączenia dowolnych dokumentów.

  • Aby dodać sugerowany załącznik klikamy przycisk Dodaj w wierszu odpowiadającym danemu załącznikowi.
  • Aby dodać dowolny inny załącznik, klikamy przycisk Dodaj dowolny dokument poniżej tabeli zawierającej listę załączanych dokumentów.

Na ekranie zostaje wyświetlone okno Dodanie załącznika. Jeżeli wybraliśmy dodanie załącznika z listy sugerowanych załączników, pole Rodzaj dokumentu będzie wypełnione wartością z listy i nie będzie możliwe do zmiany. Jeżeli wybraliśmy dodanie dowolnego dokumentu, wybieramy Rodzaj dokumentu z rozwijalnej listy. Lista podpowiadanych rodzajów dokumentów zależy od rodzaju formularza i formy prawnej podmiotu. W przypadku braku na liście rodzajów dokumentów pozycji, której nazwa odpowiadałaby treści załącznika, wybieramy pozycję Inny. Możemy też dodać więcej niż jeden załącznik o takiej nazwie. Załącznik możemy dodać poprzez:

  • wskazanie numeru aktu notarialnego w CREWAN;
  • dodanie pliku dokumentu.

Dokument może, ale nie musi być podpisany podpisem elektronicznym.

Dodanie pliku dokumentu oraz dodanie podpisu w osobnym pliku

Dla załączników, które zostały sporządzone w formie aktu notarialnego nie musimy dołączać pliku, wystarczy wskazanie numeru (identyfikatora) aktu notarialnego w Centralnym Repozytorium Elektronicznych Wypisów Aktów Notarialnych (CREWAN). Sąd rejestrowy w oparciu o podany identyfikator uzyska dostęp do dokumentu bezpośrednio z Systemu Rejestrów Notarialnych.

Aby dodać załącznik w postaci wskazania na numer aktu notarialnego w CREWAN, w oknie Dodanie załącznika:

  1. jeśli dodajemy dowolny dokument (nie załącznik z listy sugerowanych załączników), wybieramy z listy rodzaj dokumentu.
  2. wypełniamy blok danych Numer aktu notarialnego w CREWAN, podając identyfikator Rep. N notarialnego dokumentu elektronicznego, który znajdujemy na zawiadomieniu o rejestracji aktu.

Aby dodać jako załącznik plik dokumentu:

  1. jeśli dodajemy dowolny dokument (nie załącznik z listy sugerowanych załączników) wybieramy z listy rodzaj dokumentu.
  2. wybieramy datę sporządzenia dokumentu.
  3. jeżeli dokument sporządzany został w języku innym niż polski, wybieramy z listy język dokumentu.
  4. używając przycisku Dodaj w sekcji Plik dokumentu, wskazujemy plik dokumentu.

Aplikacja wczyta wskazany plik i, jeśli dokument jest podpisany elektronicznie, w sekcji Dane o podpisach wyświetli informacje o podpisach na dokumencie.

Ograniczenia techniczne Portalu Rejestrów Sądowych

W tym miejscu pojawia się najważniejsza dla nas, przed złożeniem środka zaskarżenia wraz załącznikami, informacja, że aplikacja przyjmuje następujące typy plików: XML, JPG, PDF, DOC, TXT, RTF, XPS, ODT, ODS, ODP, DOCX, XLS, XLSX, CSV, XSLX, CSV, PPT, PPTX, XADES, XASES, PAdES, CAdES, XML.SIG.

Jak dowiadujemy się z komunikatu na stronie portalu, plik załącznika może mieć rozmiar do 30 MB. Wyobraźmy sobie więc, że przygotowaliśmy już wszystkie załączniki, które obejmują kilkaset stron, jako oddzielne pliki w odpowiednim formacie i rozmiarze. Okazuje się, że po próbie wprowadzenia tych załączników pojawia się się komunikat po angielsku, z którego wynika, że rozmiar załączników przekracza możliwości techniczne samego portalu. Nasze zdziwienie jest tym większe, że zastosowaliśmy się przecież do wymogów technicznych portalu oraz zasad, które związane są z wprowadzeniem pism do niego. W takiej sytuacji profesjonalny pełnomocnik staje przed kolejnym wyzwaniem, a mianowicie przed zainwestowaniem w zakup specjalnej aplikacji do mega kompresji danych, która może umożliwić jeszcze większe – pomimo tego, że każdy z załączników nie przekracza 30 MB – zmniejszenie rozmiaru tych załączników.

Powyższe prowadzi niestety do wniosku, że ograniczenia techniczne Portalu Rejestrów Sądowych mogą uniemożliwić skuteczne złożenie środka zaskarżenia, z uwagi na realne ryzyko uchybienia terminowi wobec trudności technicznych związanych ze składaniem pism do Sądu drogą elektroniczną.

Komentarze

Powiązane

Piotr Pałka Głosowanie w czasie epidemii – nowe interpretacje MRPiT

Głosowanie w czasie epidemii – nowe interpretacje MRPiT Głosowanie w czasie epidemii  – nowe interpretacje MRPiT

Dla oceny prawnej możliwości zorganizowania rocznego zebrania wspólnoty mieszkaniowej z wykorzystaniem indywidualnego zbierania głosów istotne jest stanowisko MRPiT z dnia 1 marca 2021 r. opublikowane...

Dla oceny prawnej możliwości zorganizowania rocznego zebrania wspólnoty mieszkaniowej z wykorzystaniem indywidualnego zbierania głosów istotne jest stanowisko MRPiT z dnia 1 marca 2021 r. opublikowane na stronie internetowej tego resortu.

Eugenia Śleszyńska Infrastruktura telekomunikacyjna w budynku a interes właściciela nieruchomości

Infrastruktura telekomunikacyjna w budynku a interes właściciela nieruchomości Infrastruktura telekomunikacyjna w budynku a interes właściciela nieruchomości

Możliwość zapewnienia dostępu do nieruchomości osób trzecich, w tym wykonawców czy dostawców, określa właściciel nieruchomości lub inny władający, kierując się swoją wolą lub obowiązkami na nim spoczywającymi....

Możliwość zapewnienia dostępu do nieruchomości osób trzecich, w tym wykonawców czy dostawców, określa właściciel nieruchomości lub inny władający, kierując się swoją wolą lub obowiązkami na nim spoczywającymi. W szczególności prawo dostępu i użytkowania nieruchomości, chociażby na czas oznaczony, i tylko na czas realizacji robót budowlanych, określa on w umowie cywilnoprawnej, w tym także za wynagrodzeniem. W takim wypadku o warunkach korzystania z nieruchomości przez osobę trzecią decyduje umowa...

mgr Jarosław Kowszuk Zaopatrzenie w wodę i rozliczenie jej zużycia

Zaopatrzenie w wodę i rozliczenie jej zużycia Zaopatrzenie w wodę i rozliczenie jej zużycia

W sytuacji, w której wyłącznym odbiorcą wody jest zarządca budynku wielolokalowego, to na nim spoczywa odpowiedzialność za rozliczenie przypadających na poszczególne lokale całkowitych kosztów zakupu wody.

W sytuacji, w której wyłącznym odbiorcą wody jest zarządca budynku wielolokalowego, to na nim spoczywa odpowiedzialność za rozliczenie przypadających na poszczególne lokale całkowitych kosztów zakupu wody.

Przemysław Gogojewicz Place zabaw, ich lokowanie i  nadzór w  COVID-19

Place zabaw, ich lokowanie i  nadzór w  COVID-19 Place zabaw, ich lokowanie i  nadzór w  COVID-19

W zespole budynków wielorodzinnych objętych jednym pozwoleniem na budowę należy, stosownie do potrzeb użytkowych, przewidzieć place zabaw dla dzieci i miejsca rekreacyjne dostępne dla osób niepełnosprawnych,...

W zespole budynków wielorodzinnych objętych jednym pozwoleniem na budowę należy, stosownie do potrzeb użytkowych, przewidzieć place zabaw dla dzieci i miejsca rekreacyjne dostępne dla osób niepełnosprawnych, przy czym co najmniej 30% tej powierzchni powinno znajdować się na terenie biologicznie czynnym, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.

mgr Jarosław Kowszuk Zmiana sposobu użytkowania budynku

Zmiana sposobu użytkowania budynku Zmiana sposobu użytkowania budynku

Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej. W zgłoszeniu należy określić dotychczasowy i zamierzony sposób użytkowania...

Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej. W zgłoszeniu należy określić dotychczasowy i zamierzony sposób użytkowania obiektu budowlanego lub jego części.

Eugenia Śleszyńska Doręczenia korespondencji po nowemu od 1 lipca 2021

Doręczenia korespondencji po nowemu od 1 lipca 2021 Doręczenia korespondencji  po nowemu od 1 lipca 2021

Od pewnego czasu w mediach pojawiają się informacje, że Poczta Polska od dnia 1 lipca br. wprowadzi nową usługę e-doręczenie, dzięki której każdy obywatel będzie mógł skorzystać z dobrowolnej i bezpłatnej...

Od pewnego czasu w mediach pojawiają się informacje, że Poczta Polska od dnia 1 lipca br. wprowadzi nową usługę e-doręczenie, dzięki której każdy obywatel będzie mógł skorzystać z dobrowolnej i bezpłatnej skrzynki mailowej Poczty Polskiej. Takie e-doręczenie będzie prawnie równe z wysłaniem tradycyjnego listu poleconego za potwierdzeniem odbioru lub doręczeniem osobistym.

mgr Jarosław Kowszuk Koszty zarządu nieruchomością wspólną

Koszty zarządu nieruchomością wspólną Koszty zarządu nieruchomością wspólną

Wysokość zaliczek ponoszonych na koszty zarządu nieruchomością wspólną powinna być w chwili ich uiszczania znana, co wskazuje na niedopuszczalność ich ustalenia w uchwale z datą wsteczną.

Wysokość zaliczek ponoszonych na koszty zarządu nieruchomością wspólną powinna być w chwili ich uiszczania znana, co wskazuje na niedopuszczalność ich ustalenia w uchwale z datą wsteczną.

Paweł Puch Zawarcie i rozwiązanie umowy o zarządzanie

Zawarcie i rozwiązanie umowy o zarządzanie Zawarcie i rozwiązanie umowy o zarządzanie

Zarząd wspólnoty mieszkaniowej z reguły składa się z osób nie będących zarządcami więc zachodzi potrzeba wynajęcia do zarządzania fachowca. Wspólnota mieszkaniowa ma prawo zlecić danej osobie czynności...

Zarząd wspólnoty mieszkaniowej z reguły składa się z osób nie będących zarządcami więc zachodzi potrzeba wynajęcia do zarządzania fachowca. Wspólnota mieszkaniowa ma prawo zlecić danej osobie czynności związane z zarządzaniem na podstawie umowy i nie ma to nic wspólnego z powierzeniem zarządu.

Paweł Puch Ogrzewanie we wspólnocie mieszkaniowej

Ogrzewanie we wspólnocie mieszkaniowej Ogrzewanie we wspólnocie mieszkaniowej

Wspólnoty mieszkaniowe borykają się z wieloma problemami związanymi z instalacją c.o. oraz samym dostarczaniem ciepła. Kłopoty te są wyjątkowo dokuczliwe w okresie zimowym, a nieodpowiednie postępowanie...

Wspólnoty mieszkaniowe borykają się z wieloma problemami związanymi z instalacją c.o. oraz samym dostarczaniem ciepła. Kłopoty te są wyjątkowo dokuczliwe w okresie zimowym, a nieodpowiednie postępowanie przy dostawie ciepła może doprowadzić do ponoszenia niepotrzebnych kosztów. Wybrane kwestie prezentujemy w świetle litery prawa.

Marta Chmielewska Przekształcenie użytkowania wieczystego we własność

Przekształcenie użytkowania wieczystego we własność Przekształcenie użytkowania wieczystego we własność

Do końca sierpnia 2011 r. przy zmianie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności wnioskodawca nie tylko zyska pewniejsze, bo najszersze prawo do rozporządzania nieruchomością, ale dodatkowo nadal...

Do końca sierpnia 2011 r. przy zmianie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności wnioskodawca nie tylko zyska pewniejsze, bo najszersze prawo do rozporządzania nieruchomością, ale dodatkowo nadal będzie podlegał, w niektórych sytuacjach, bonifikacie zwalniającej z obowiązku ponoszenia opłat za to przekształcenie.

Paweł Puch Umowa o roboty budowlane

Umowa o roboty budowlane Umowa o roboty budowlane

Nie każda umowa podwykonawcy z wykonawcą jest automatycznie umową budowlaną, gdy właśnie taka umowa wiąże wykonawcę z inwestorem. O tym, czy mamy do czynienia z umową budowlaną, decyduje jej przedmiot.

Nie każda umowa podwykonawcy z wykonawcą jest automatycznie umową budowlaną, gdy właśnie taka umowa wiąże wykonawcę z inwestorem. O tym, czy mamy do czynienia z umową budowlaną, decyduje jej przedmiot.

mgr Jarosław Kowszuk Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi

Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi Opłata za gospodarowanie  odpadami komunalnymi

Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi ma charakter daniny publicznej nakładanej w drodze ustawy.

Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi ma charakter daniny publicznej nakładanej w drodze ustawy.

Paweł Puch Zgoda na sprzedaż alkoholu we wspólnocie mieszkaniowej

Zgoda na sprzedaż alkoholu we wspólnocie mieszkaniowej Zgoda na sprzedaż alkoholu we wspólnocie mieszkaniowej

Wspólnota mieszkaniowa musi wyrazić zgodę na sprzedaż alkoholu w lokalu, mimo że taka działalność nie ingeruje w nieruchomość wspólną.

Wspólnota mieszkaniowa musi wyrazić zgodę na sprzedaż alkoholu w lokalu, mimo że taka działalność nie ingeruje w nieruchomość wspólną.

Katarzyna Jachacy Konstrukcja prawna balkonów Sprawdź, kto powinien dbać o balkony oraz kto pokrywa koszty remontu

Konstrukcja prawna balkonów Sprawdź, kto powinien dbać o balkony oraz kto pokrywa koszty remontu Konstrukcja prawna balkonów Sprawdź, kto powinien dbać o balkony oraz kto pokrywa koszty remontu

Ustawa o własności lokali nie definiuje konstrukcji prawnej balkonów, co w praktyce prowadzi do sporów, kto ma o nie dbać, pokrywać koszty ich utrzymania czy remontu. Zatem, czy balkon stanowi własność...

Ustawa o własności lokali nie definiuje konstrukcji prawnej balkonów, co w praktyce prowadzi do sporów, kto ma o nie dbać, pokrywać koszty ich utrzymania czy remontu. Zatem, czy balkon stanowi własność właściciela lokalu czy też jest częścią wspólną nieruchomości?

Jacek Frydryszak Podział nieruchomości w trybie art. 41 USM

Podział nieruchomości w trybie art. 41 USM Podział nieruchomości w trybie art. 41 USM

W poprzedniej części artykułu postawiłem tezę, że z zastosowaniem przepisów art. 95 ustawy o gospodarce nieruchomościami (UGN), mamy do czynienia wówczas, gdy na terenie, na którym jest położona nieruchomość...

W poprzedniej części artykułu postawiłem tezę, że z zastosowaniem przepisów art. 95 ustawy o gospodarce nieruchomościami (UGN), mamy do czynienia wówczas, gdy na terenie, na którym jest położona nieruchomość podlegająca podziałowi, obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, albo gdy wydano decyzję o warunkach zabudowy. W przypadku, gdy żadnego z tych dokumentów nie ma, stosujemy przepisy art. 94 ust. 1 pkt 1 UGN.

Redakcja news Nowości w ustawie o gospodarce nieruchomościami zatwierdzone

Nowości w ustawie o gospodarce nieruchomościami zatwierdzone Nowości w ustawie o gospodarce nieruchomościami zatwierdzone

Senat przyjął nowelizację ustawy o gospodarce nieruchomościami. Nowela zwiększy kontrolę nad gospodarką nieruchomościami Skarbu Państwa i pozwoli uwzględniać przy gospodarowaniu nieruchomościami uwarunkowania...

Senat przyjął nowelizację ustawy o gospodarce nieruchomościami. Nowela zwiększy kontrolę nad gospodarką nieruchomościami Skarbu Państwa i pozwoli uwzględniać przy gospodarowaniu nieruchomościami uwarunkowania danego regionu i potrzeby lokalnej społeczności.

Redakcja news Opinia BCC dot. projektu ustawy o kooperatywach mieszkaniowych oraz o zasadach zbywania nieruchomości gminnych

Opinia BCC dot. projektu ustawy o kooperatywach mieszkaniowych oraz o zasadach zbywania nieruchomości gminnych Opinia BCC dot. projektu ustawy o kooperatywach mieszkaniowych oraz o zasadach zbywania nieruchomości gminnych

Business Centre Club z aprobatą przyjął koncepcję wprowadzenia ułatwień w realizacji prywatnych inwestycji mieszkaniowych na własne potrzeby oraz popieranie spółdzielczych form budownictwa.

Business Centre Club z aprobatą przyjął koncepcję wprowadzenia ułatwień w realizacji prywatnych inwestycji mieszkaniowych na własne potrzeby oraz popieranie spółdzielczych form budownictwa.

Redakcja news Pełnomocnictwo dla najemcy – kiedy okaże się przydatne?

Pełnomocnictwo dla najemcy – kiedy okaże się przydatne? Pełnomocnictwo dla najemcy – kiedy okaże się przydatne?

Ustawa z 24 czerwca 1994 roku o własności lokali wskazuje, że w sprawach dotyczących nieruchomości wspólnej decydują wyłącznie właściciele mieszkań i lokali użytkowych. Osoby te są również stroną w stosunkach...

Ustawa z 24 czerwca 1994 roku o własności lokali wskazuje, że w sprawach dotyczących nieruchomości wspólnej decydują wyłącznie właściciele mieszkań i lokali użytkowych. Osoby te są również stroną w stosunkach ze wspólnotą. Istnieją jednak pewne sytuacje, w których wspólnota mieszkaniowa musi nawiązać kontakt z najemcą. Jeśli właściciel mieszkania przygotuje pełnomocnictwo dla najemcy, to osoba wynajmująca mieszkanie będzie mogła m.in. współuczestniczyć w zarządzaniu nieruchomością wspólną, zamiast...

Aneta Mościcka Odszkodowanie za nieruchomość wydzieloną pod drogę publiczną

Odszkodowanie za nieruchomość wydzieloną pod drogę publiczną Odszkodowanie za nieruchomość wydzieloną pod drogę publiczną

Wysokość odszkodowania za nieruchomość wydzieloną pod drogę publiczną może być uzgodniona między właścicielem a właściwym organem przed dniem, w którym decyzja zatwierdzająca podział stała się ostateczna...

Wysokość odszkodowania za nieruchomość wydzieloną pod drogę publiczną może być uzgodniona między właścicielem a właściwym organem przed dniem, w którym decyzja zatwierdzająca podział stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale prawomocne – orzekł Naczelny Sąd Administracyjny.

Eugenia Śleszyńska Obrót nieruchomościami po staremu i po nowemu

Obrót nieruchomościami po staremu i po nowemu Obrót nieruchomościami po staremu i po nowemu

Zakres czynności pośrednictwa w obrocie nieruchomościami wykonywany przez pośrednika na zlecenie zleceniodawcy określa umowa pośrednictwa, która co do zasady wymaga formy pisemnej lub elektronicznej –...

Zakres czynności pośrednictwa w obrocie nieruchomościami wykonywany przez pośrednika na zlecenie zleceniodawcy określa umowa pośrednictwa, która co do zasady wymaga formy pisemnej lub elektronicznej – pod rygorem nieważności a czynności wchodzące w skład takiej usługi ustala UGN.

Agnieszka Żelazna Podział quoad usum a nabywca wyodrębnionego lokalu mieszkalnego

Podział quoad usum a nabywca wyodrębnionego lokalu mieszkalnego Podział quoad usum a nabywca wyodrębnionego lokalu mieszkalnego

W istotnym dla wielu wspólnot mieszkaniowych wyroku z dnia 16.12.2020 r.1), Sąd Najwyższy, dokonując wykładni przepisów UWL2) wskazał, iż z odwołaniem się do art. 12 ust. 1 i 2 tej ustawy oraz przepisów...

W istotnym dla wielu wspólnot mieszkaniowych wyroku z dnia 16.12.2020 r.1), Sąd Najwyższy, dokonując wykładni przepisów UWL2) wskazał, iż z odwołaniem się do art. 12 ust. 1 i 2 tej ustawy oraz przepisów Kodeksu cywilnego nie może być akceptowana sytuacja, w której nabywca własności lokalu wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej, bez jego zgody, zostaje pozbawiony prawa do korzystania z nieruchomości wspólnej, na podstawie umowy obligacyjnej, której nie był stroną.

Eugenia Śleszyńska Śmieci z działek rekreacyjno-letniskowych po zmianie ustawy

Śmieci z działek rekreacyjno-letniskowych po zmianie ustawy Śmieci z działek rekreacyjno-letniskowych po zmianie ustawy

Czy działki rekreacyjno-letniskowe są objęte gminnym systemem gospodarki odpadami? Czy właściciel może wyrzucać śmieci pod lasem, czy też ma sobie organizować ich wywóz na własną rękę, w dowolny sposób?...

Czy działki rekreacyjno-letniskowe są objęte gminnym systemem gospodarki odpadami? Czy właściciel może wyrzucać śmieci pod lasem, czy też ma sobie organizować ich wywóz na własną rękę, w dowolny sposób? Czy właściciele takich działek muszą płacić na rzecz gminy opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi? – pyta Czytelnik.

Aneta Mościcka Zgoda wspólnoty na prace budowlane

Zgoda wspólnoty na prace budowlane Zgoda wspólnoty na prace budowlane

O posiadaniu prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane nie świadczy brak wcześniejszego sprzeciwu ze strony wspólnoty mieszkaniowej wobec zamierzonej, a potem realizowanej przebudowy ściany...

O posiadaniu prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane nie świadczy brak wcześniejszego sprzeciwu ze strony wspólnoty mieszkaniowej wobec zamierzonej, a potem realizowanej przebudowy ściany zewnętrznej budynku, wymagającej uzyskania pozwolenia na budowę. W tym zakresie potrzebna jest wyraźna zgoda wspólnoty mieszkaniowej, wyrażona w formie uchwały, zgodnie z art. 22 ust. 2 UWL w zw. z art. 22 ust. 3 pkt 5 tej ustawy – orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach.

Redakcja news Czy gmina ma prawo do majątku po zmarłym?

Czy gmina ma prawo do majątku po zmarłym? Czy gmina ma prawo do majątku po zmarłym?

Co zrobić z majątkiem po zmarłym, który nie miał żadnych krewnych i nie zostawił testamentu informującego, co uczynić z tym, co po nim pozostało? Rozwiązań jest kilka. Jednym z nich jest przejęcie majątku...

Co zrobić z majątkiem po zmarłym, który nie miał żadnych krewnych i nie zostawił testamentu informującego, co uczynić z tym, co po nim pozostało? Rozwiązań jest kilka. Jednym z nich jest przejęcie majątku zmarłego przez gminę. W jakiej sytuacji ma to miejsce?

Wybrane dla Ciebie

Jak uzyskać dofinansowanie na OZE w 2024?

Jak uzyskać dofinansowanie na OZE w 2024? Jak uzyskać dofinansowanie na OZE w 2024?

Klej do płytek, który sprawdzi się na klatkach schodowych »

Klej do płytek, który sprawdzi się na klatkach schodowych » Klej do płytek, który sprawdzi się na klatkach schodowych »

Hałas przy ruchliwej drodze - jak temu zaradzić?

Hałas przy ruchliwej drodze - jak temu zaradzić? Hałas przy ruchliwej drodze - jak temu zaradzić?

Poznaj praktyczne rozwiązanie przy izolacji stropodachu »

Poznaj praktyczne rozwiązanie przy izolacji stropodachu » Poznaj praktyczne rozwiązanie przy izolacji stropodachu »

Komu zlecić serwis i konserwacje wind?

Komu zlecić serwis i konserwacje wind? Komu zlecić serwis i konserwacje wind?

Pompa ciepła, a modernizacja starego systemu ogrzewania »

Pompa ciepła, a modernizacja starego systemu ogrzewania » Pompa ciepła, a modernizacja starego systemu ogrzewania »

Co to jest pompa bezdławnicowa?

Co to jest pompa bezdławnicowa? Co to jest pompa bezdławnicowa?

Anna Ruszczak news RPO apeluje o zmianę przepisów dotyczących przyłączenia do kanalizacji

RPO apeluje o zmianę przepisów dotyczących przyłączenia do kanalizacji RPO apeluje o zmianę przepisów dotyczących przyłączenia do kanalizacji

Obowiązkowe przyłączenie do kanalizacji to koszt nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Jeśli mieszkańcy tego nie zrobią, gmina może wydać nakaz wykonania przyłącza.

Obowiązkowe przyłączenie do kanalizacji to koszt nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Jeśli mieszkańcy tego nie zrobią, gmina może wydać nakaz wykonania przyłącza.

Narzędzia dla zarządców nieruchomości - zobacz najlepsze aplikacje »

Narzędzia dla zarządców nieruchomości - zobacz najlepsze aplikacje » Narzędzia dla zarządców nieruchomości - zobacz najlepsze aplikacje »

Sposób na odpady w budynkach zamieszkania zbiorowego »

Sposób na odpady w budynkach zamieszkania zbiorowego » Sposób na odpady w budynkach zamieszkania zbiorowego »

Kup i zarejestruj pompe ciepła, a zyskasz 2000 zł premii!

Kup i zarejestruj pompe ciepła, a zyskasz 2000 zł premii! Kup i zarejestruj pompe ciepła, a zyskasz 2000 zł premii!

Jaki ciepłomierz wybrać?

Jaki ciepłomierz wybrać? Jaki ciepłomierz wybrać?

Czy wiesz jakiej firmy jest, co trzeci wodomierz sprzedawany w Polsce?

Czy wiesz jakiej firmy jest, co trzeci wodomierz sprzedawany w Polsce? Czy wiesz jakiej firmy jest, co trzeci wodomierz sprzedawany w Polsce?

Ciekawy sposób na optymalizację zużycia energii cieplnej w budynku »

Ciekawy sposób na optymalizację zużycia energii cieplnej w budynku » Ciekawy sposób na optymalizację zużycia energii cieplnej w budynku »

Który styropian do ocieplenia ścian zewnętrznych? »

Który styropian do ocieplenia ścian zewnętrznych? » Który styropian do ocieplenia ścian zewnętrznych? »

System automatyki budynkowej - podłącz je do istniejącej instalacji »

System automatyki budynkowej - podłącz je do istniejącej instalacji » System automatyki budynkowej - podłącz je do istniejącej instalacji »

Sposób na oszczędnę ogrzewanie zimą »

Sposób na oszczędnę ogrzewanie zimą » Sposób na oszczędnę ogrzewanie zimą »

Prawidłowa wentylacja w budynku - jakie są zagrożenia?

Prawidłowa wentylacja w budynku - jakie są zagrożenia? Prawidłowa wentylacja w budynku - jakie są zagrożenia?

Renowacja schodów z lastryka - jak je naprawić i zabezpieczyć przed zniszczeniem?

Renowacja schodów z lastryka - jak je naprawić i zabezpieczyć przed zniszczeniem? Renowacja schodów z lastryka - jak je naprawić i zabezpieczyć przed zniszczeniem?

Jak ocieplić budynek 
lub wykonać naprawę izolacji?

Jak ocieplić budynek 
lub wykonać naprawę izolacji? Jak ocieplić budynek 
lub wykonać naprawę izolacji?

Jakie są korzyści z ocieplenia garażu »

Jakie są korzyści z ocieplenia garażu » Jakie są korzyści z ocieplenia garażu »

Jak ogrzewać i chłodzić odpowiedzialnie?

Jak ogrzewać i chłodzić odpowiedzialnie? Jak ogrzewać i chłodzić odpowiedzialnie?

Zarządca nieruchomości poszukiwany »

Zarządca nieruchomości poszukiwany » Zarządca nieruchomości poszukiwany »

Sposób na ciche osiedle »

Sposób na ciche osiedle » Sposób na ciche osiedle »

Jak prawidłowo opomiarować media?

Jak prawidłowo opomiarować media? Jak prawidłowo opomiarować media?

Jaki wybrać styropian do ocieplenia budynku?

Jaki wybrać styropian do ocieplenia budynku? Jaki wybrać styropian do ocieplenia budynku?

Niewystarczające ciśnienie wody w budynku – jak temu zaradzić?

Niewystarczające ciśnienie wody w budynku – jak temu zaradzić? Niewystarczające ciśnienie wody w budynku – jak temu zaradzić?

OLMEX KMB Sp. z o.o. Chcesz zmniejszyć opłaty za prąd? Skompensuj moc bierną razem z firmą OLMEX KMB

Chcesz zmniejszyć opłaty za prąd? Skompensuj moc bierną razem z firmą OLMEX KMB Chcesz zmniejszyć opłaty za prąd? Skompensuj moc bierną razem z firmą OLMEX KMB

W dobie kryzysu energetycznego i klimatycznego oraz rosnącej inflacji szukanie oszczędności staje się koniecznością. Nośniki energetyczne na rynkach światowych, w tym nośnik energii elektrycznej, z dnia...

W dobie kryzysu energetycznego i klimatycznego oraz rosnącej inflacji szukanie oszczędności staje się koniecznością. Nośniki energetyczne na rynkach światowych, w tym nośnik energii elektrycznej, z dnia na dzień stają się droższe. Jednym ze sposobów obniżenia rachunków za energię elektryczną przez wspólnoty, budynki użyteczności publicznej oraz obiekty przemysłowe jest instalacja układu kompensacji mocy biernej. Odbiorcy komunalni są zwolnieni z opłaty za pobór energii biernej i rozliczani według...

Czysta i zdrowa woda dla mieszkańców od zaraz! Zadzwoń: 500 068 835 »

Czysta i zdrowa woda dla mieszkańców od zaraz! Zadzwoń: 500 068 835 » Czysta i zdrowa woda dla mieszkańców od zaraz! Zadzwoń: 500 068 835 »

Kliknij i doświadcz profesjonalnego zarządzania nieruchomościami »

Kliknij i doświadcz profesjonalnego zarządzania nieruchomościami » Kliknij i doświadcz profesjonalnego zarządzania nieruchomościami »

Copyright © 2004-2019 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
Portal dla Administratorów i Zarządców Nieruchomości www.administrator24.info

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Nim Państwo zaczną korzystać z naszego serwisu prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności oraz Informacją o Cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności oraz Informacji o Cookies. Administratorem Państwa danych osobowych jest Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K., nr KRS: 0000537655, z siedzibą w 04-112 Warszawa, ul. Karczewska 18, tel. +48 22 810-21-24, właściciel strony www.administrator24.info. Twoje Dane Osobowe będą chronione zgodnie z wytycznymi polityki prywatności www.administrator24.info oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r i z Ustawą o ochronie danych osobowych Dz.U. 2018 poz. 1000 z dnia 10 maja 2018r.