administrator24.info

Zaawansowane wyszukiwanie

Szybciej, lepiej, prościej – RODO oczami ekspertów

Odpowiedzią na pojawiające się wątpliwości wobec praktycznego stosowania RODO, w procesach przetwarzania danych osobowych, stanowią m.in. opinie, wyjaśnienia i interpretacje publikowane na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Odpowiedzią na pojawiające się wątpliwości wobec praktycznego stosowania RODO, w procesach przetwarzania danych osobowych, stanowią m.in. opinie, wyjaśnienia i interpretacje publikowane na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Poniższy artykuł otwiera stałą rubrykę, poświęconą zagadnieniom opisującym problematykę ochrony danych osobowych. Niewiele znajdzie się w niej zawiłych definicji, niezrozumiałych odnośników do szybko zmieniających się przepisów prawa i kolejnych wymogów, zawartych w krajowych i europejskich regulacjach. Sporo będzie za to praktyki.

Zobacz także

UNIWERSAL Sp. z o.o. Innowacyjny program doboru wentylatorów firmy Uniwersal

Innowacyjny program doboru wentylatorów firmy Uniwersal Innowacyjny program doboru wentylatorów firmy Uniwersal

Firma Uniwersal wprowadziła na rynek nowatorski program doboru wentylatorów, który stanowi istotne wsparcie dla projektantów systemów wentylacyjnych. Program ten, dostępny na wszystkich popularnych systemach...

Firma Uniwersal wprowadziła na rynek nowatorski program doboru wentylatorów, który stanowi istotne wsparcie dla projektantów systemów wentylacyjnych. Program ten, dostępny na wszystkich popularnych systemach operacyjnych - Windows, iOS, Android - oraz na różnorodnych urządzeniach, takich jak komputery stacjonarne, laptopy, tablety i smartfony, wyróżnia się swoją funkcjonalnością i intuicyjnością obsługi. Program stanowi zintegrowane środowisko ze stroną internetową www.uniwersal.com.pl.

OTIS Sp. z o.o. OTIS, Twoja winda w nowej odsłonie

OTIS, Twoja winda w nowej odsłonie OTIS, Twoja winda w nowej odsłonie

OTIS znajduje się w czołówce światowych firm, zajmujących się produkcją, instalacją oraz serwisem wind i schodów ruchomych. Nasze produkty można odnaleźć w najbardziej rozpoznawalnych budynkach na całym...

OTIS znajduje się w czołówce światowych firm, zajmujących się produkcją, instalacją oraz serwisem wind i schodów ruchomych. Nasze produkty można odnaleźć w najbardziej rozpoznawalnych budynkach na całym świecie, a także w najbardziej ruchliwych węzłach komunikacyjnych i centrach handlowych – wszędzie tam, gdzie ludzie pozostają w ruchu. Możemy poszczycić się portfolio usług konserwacyjnych, obejmującym ponad dwa miliony wind i schodów ruchomych – produktów, które każdego dnia transportują około dwóch...

ISOVER, Saint-Gobain Construction Products Polska Sp. z o.o. Termomodernizacja się opłaca! Poznaj korzyści z ocieplenia domu

Termomodernizacja się opłaca! Poznaj korzyści z ocieplenia domu Termomodernizacja się opłaca! Poznaj korzyści z ocieplenia domu

Jesteś właścicielem domu, który do tej pory nie został ocieplony a przez dach, ściany i strop ucieka cenne ciepło? Czas najwyższy nadrobić zaległości! Tym bardziej, że tylko do 2027 roku można składać...

Jesteś właścicielem domu, który do tej pory nie został ocieplony a przez dach, ściany i strop ucieka cenne ciepło? Czas najwyższy nadrobić zaległości! Tym bardziej, że tylko do 2027 roku można składać wnioski o dofinansowanie na termomodernizację budynków jednorodzinnych w ramach programu „Czyste Powietrze”. Warto przy tym mieć na uwadze, że termomodernizacja domu to przede wszystkim szereg korzyści dla Ciebie i Twoich bliskich. Pierwsze z nich zauważysz w swoim portfelu.

Istotą tej rubryki jest jej wartość praktyczna, ukazana oczami ekspertów, wspierających w codziennej działalności zarządy spółdzielni mieszkaniowych, zarządców nieruchomości, wspólnoty mieszkaniowe i wiele innych podmiotów, reprezentujących sektor państwowy i prywatny. Zachęcamy Państwa do lektury i zapewniamy: RODO nie musi być trudne!

Lawinowy wzrost skarg i wątpliwości

Na początek garść informacji ogólnych, przed którymi nie da się uciec. 29 listopada 2019 r. do publicznej wiadomości dotarł komunikat o reorganizacji Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Uwagę przykuły dwa nowe departamenty: Departament Skarg, mający zwiększyć efektywność prowadzonych przez Urząd postępowań oraz Departament Kontroli i Naruszeń, którego zadania, jak sądzę, nie wymagają dodatkowych wyjaśnień.

Popraw efektywność energetyczną budynku

Ogrzewanie niedocieplonego budynku to strata środków. Dlatego warto poprawić efektywność jego energetyczną.

 

Można zrobić to poprzez np.: ocieplenie ścian, wymianę okien i zastąpienie indywidualnego pieca przyłączem do sieci ciepłowniczej miasta.

 

Z pomocą przychodzą tu: Pożyczka na efektywność energetyczną, Pożyczka termomodernizacyjna oraz Jessica2. Dzięki nim, instytucje mieszkaniowe sfinansują inwestycje poprawiające efektywność energetyczną, co może realnie wpłynąć na obniżenie opłat.

Zdaniem Urzędu, przeprowadzone zmiany wynikały z konieczności zarządzania, lawinowo przyrastającymi skargami, pochodzącymi od podmiotów danych, a także zgłoszeniami potencjalnych naruszeń ochrony danych osobowych przez administratorów danych. Niby wszystko jasne. Niby! A dziś mówi się o tysiącach spraw, wątpliwości, niejasności i problemów. Skąd zatem się one biorą?

Kiedy w latach 2016–2018 wdrażano do polskiego systemu prawnego wymagania Rozporządzenia o ochronie danych osobowych (dalej: RODO) wiele uwagi poświęcono nieuchronności potencjalnych kar finansowych, nakładanych na administratorów danych, których wrażliwość na prawa i wolności osób fizycznych odbiegać będzie od przyjętych, choć jeszcze nie ugruntowanych norm. Nie zwracano jednak uwagi na trudne i zawiłe ujęcie nowego podejścia do procesu ochrony danych osobowych i tak już wystarczająco skomplikowanego wcześniej. Nie skupiano się na pojedynczych, krytycznych głosach, prorokujących negatywny wpływ nowych wymagań określonych w RODO na procesy biznesowe, a także – o zgrozo – na życie codzienne obywateli. Krytyczne uwagi potwierdziły się w pełnym zakresie, a RODO, pomimo niespełna 2-letniego funkcjonowania w systemie prawa powszechnego, doczekało się własnej „legendy”. Niestety, czasem żenującej, ale faktem jest, że RODO stało się jednym z najbardziej krytykowanych aktów prawnych ostatnich dziesięcioleci.

Niechlubna legenda RODO

Kolejne oceny i bilanse sporządzane przez pracowników organu nadzorczego, podsumowujące funkcjonowanie RODO, wciąż opierają się jego niesławnemu mitowi. I choć nikt oficjalnie nie mówi o „absurdach RODO”, „koszmarze polskiego przedsiębiorcy”, „paraliżującym strachu”, „jedenastej pladze egipskiej”, nie od dziś wiadomo, że przepisy RODO nie należą do najłatwiejszych. Tym bardziej, że stanowią wdrożone wprost rozporządzenie unijne, napisane językiem ani prostym, ani jednoznacznym. Nie budzi zatem zdziwienia fakt, że tak trudno wprowadzić w pełnym zakresie wszystkie wymagania RODO do toczących się procesów biznesowych, gdy w wielu przypadkach działania administratorów danych opierają się, nie na wiedzy eksperckiej, a na tzw. wiedzy powszechnej, usankcjonowanej obiegową zgodnością poglądów, wypracowanych w zaciszu gabinetów przedstawicieli środowisk branżowych.

Prawo a praktyka

Odpowiedzią na pojawiające się wątpliwości wobec praktycznego stosowania RODO, w procesach przetwarzania danych osobowych, stanowią m.in. opinie, wyjaśnienia i interpretacje publikowane na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Z ich analizy wynika, że choć są niezwykle pomocne, nie zawsze stanowią uniwersalne remedium na RODO, i nie zawsze jednoznacznie wskazują sposób działania w codziennym przetwarzaniu danych osobowych. Przykładem problemów interpretacyjnych może być trwający wiele miesięcy proces konsultacji, związany z prowadzonym przez administratorów danych monitoringiem wizyjnym, czy też stanowisko Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, związane z przetwarzaniem danych osobowych w ramach realizacji wymagań określonych w przepisach o Pracowniczych Planach Kapitałowych (PPK).

Także i procesy przetwarzania danych osobowych, toczące się w spółdzielniach oraz wspólnotach mieszkaniowych, doczekały się opinii i wyjaśnień ze strony organu nadzorczego. Dzisiaj już, mam taką nadzieję, nie stanowią problemu odpowiedzi na pytania: czy można udostępnić najemcy lokalu dane osobowe jego współwłaścicieli oraz informacje o wnoszonych miesięcznych opłatach? Czy na klatce schodowej można umieścić obwieszczenie o licytacji komorniczej? Czy i kiedy można pobrać opłatę za udzielenie informacji osobie, której dane dotyczą? W jaki sposób doręczać korespondencję podmiotom, mającym tytuł prawny do lokalu?

Aby lepsze, nie było wrogiem dobrego

Niezależnie od publikowanych opinii organu nadzorczego, dotychczasowa – ugruntowana – praktyka obrazuje, jak ważnym jest profesjonalne wsparcie administratora danych przez podmiot, wyspecjalizowany w zarządzaniu procesem ochrony danych osobowych. Tym bardziej, że praktyczne wypełnienie norm zapisanych w RODO wymaga zarówno interdyscyplinarnego podejścia, jak i fachowej wiedzy, popartej wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie w czasie, gdy z jednej strony wzrasta społeczna świadomość praw i wolności, wynikających z RODO, a z drugiej kary finansowe – nakładane przez organ nadzorczy na nierzetelnych administratorów danych – stały się rzeczywistością. Nader kosztowną. Wydaje się zatem, że zmiany strukturalne Urzędu Ochrony Danych Osobowych mogą wspierać realizację praw i wolności podmiotów danych, ale czy staną się nieodzownym elementem analizy ryzyka, prowadzonego przez administratorów danych, pokażą najbliższe miesiące. I aby lepsze, nie było wrogiem dobrego.

Tekst powstał we współpracy z PDP GROUP

Komentarze

Powiązane

Veolia Energy Contracting Poland Sp. z o.o. Przyszłość zarządzania energią i ciepłem w budynkach, czyli jak sprostać wymaganiom prawnym i przyspieszyć transformację energetyczną

Przyszłość zarządzania energią i ciepłem w budynkach, czyli jak sprostać wymaganiom prawnym i przyspieszyć transformację energetyczną Przyszłość zarządzania energią i ciepłem w budynkach, czyli jak sprostać wymaganiom prawnym i przyspieszyć transformację energetyczną

Rozmowa z Piotrem Sprzączakiem, dyrektorem ds. rozwoju, członkiem zarządu Veolia ESCO, o przyszłości zarządzania energią i ciepłem w budynkach.

Rozmowa z Piotrem Sprzączakiem, dyrektorem ds. rozwoju, członkiem zarządu Veolia ESCO, o przyszłości zarządzania energią i ciepłem w budynkach.

KHG FINANSE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W jaki sposób obecnie podchodzi się do windykacji?

W jaki sposób obecnie podchodzi się do windykacji? W jaki sposób obecnie podchodzi  się do windykacji?

Jeszcze do niedawna wydawało się, że sądy i postępowania przed różnymi organami to nadal domena tradycyjnych dokumentów oraz pism. Natomiast obecnie wszystko przechodzi etap cyfryzacji. Nie inaczej jest...

Jeszcze do niedawna wydawało się, że sądy i postępowania przed różnymi organami to nadal domena tradycyjnych dokumentów oraz pism. Natomiast obecnie wszystko przechodzi etap cyfryzacji. Nie inaczej jest w przypadku, kiedy pomiędzy dłużnika, a wierzyciela wkracza sąd i komornik. Jak więc dochodzić należności w dzisiejszych czasach? Jak skutecznie odzyskać swoje pieniądze?

Manage Prosta Spółka Akcyjna Uchwały online? Tak, teraz to możliwe!

Uchwały online? Tak, teraz to możliwe! Uchwały online? Tak, teraz to możliwe!

Jedną z funkcjonalności w Manage jest głosowanie nad uchwałami online. W prosty i intuicyjny sposób można dodać treść uchwały, grafiki oraz załączniki, które już po chwili trafią na konta członków wspólnot....

Jedną z funkcjonalności w Manage jest głosowanie nad uchwałami online. W prosty i intuicyjny sposób można dodać treść uchwały, grafiki oraz załączniki, które już po chwili trafią na konta członków wspólnot. Głosowanie nad uchwałą jest banalnie proste i każdy z właścicieli z poziomu swojego konta może oddać głos z dowolnego miejsca na świecie, wystarczy, że będzie miał przy sobie telefon lub komputer. Manage sam zlicza głosy oraz frekwencję, a Ty jako administrator w każdym momencie masz podgląd do...

Bank Pocztowy S.A. Kredyt na OZE dla spółdzielni i wspólnot

Kredyt na OZE dla spółdzielni i wspólnot Kredyt na OZE dla spółdzielni i wspólnot

Wysokie ceny energii, termomodernizacji oraz ogólnego utrzymania budynków będą dla spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych coraz większym wyzwaniem. W obliczu takiej sytuacji Bank Pocztowy wychodzi naprzeciw...

Wysokie ceny energii, termomodernizacji oraz ogólnego utrzymania budynków będą dla spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych coraz większym wyzwaniem. W obliczu takiej sytuacji Bank Pocztowy wychodzi naprzeciw potrzebom lokalnych społeczności, oferując korzystne rozwiązanie w postaci Kredytu na OZE (Odnawialne Źródła Energii).

Bank Gospodarstwa Krajowego Jak sfinansować termomodernizację

Jak sfinansować termomodernizację

Według danych Stowarzyszenia Fala Renowacji około 70 proc. budynków w Polsce jest nieefektywnych energetycznie, a 16 proc. to prawdziwe „energetyczne czarne dziury”. Ich utrzymanie ze względu na koszty...

Według danych Stowarzyszenia Fala Renowacji około 70 proc. budynków w Polsce jest nieefektywnych energetycznie, a 16 proc. to prawdziwe „energetyczne czarne dziury”. Ich utrzymanie ze względu na koszty ogrzewania będzie coraz droższe.

DomBest news Jak dwie krople wody

Jak dwie krople wody Jak dwie krople wody

Jak pozbyć się problemów z opomiarowaniem mediów? Błędne odczyty, uciążliwe awarie, rozbieżności w raportach i tłumaczenie się z nich lokatorom, a do tego konieczność odwiedzenia wszystkich budynków…...

Jak pozbyć się problemów z opomiarowaniem mediów? Błędne odczyty, uciążliwe awarie, rozbieżności w raportach i tłumaczenie się z nich lokatorom, a do tego konieczność odwiedzenia wszystkich budynków… Wszystkim tym niedogodnościom mówimy STOP!

BMETERS Polska Sp. z o.o. Hydrolink i Hydrodigit: dobrze dopasowany duet!

Hydrolink i Hydrodigit: dobrze dopasowany duet! Hydrolink i Hydrodigit: dobrze dopasowany duet!

W erze cyfryzacji i automatyzacji zarządzanie zużyciem wody staje się coraz bardziej zaawansowane i efektywne. Na przecięciu nowoczesnej technologii pomiarowej i zdalnego monitoringu znajdują się rozwiązania...

W erze cyfryzacji i automatyzacji zarządzanie zużyciem wody staje się coraz bardziej zaawansowane i efektywne. Na przecięciu nowoczesnej technologii pomiarowej i zdalnego monitoringu znajdują się rozwiązania takie jak Hydrodigit i portal Hydrolink, które razem tworzą idealne połączenie, wspierając spółdzielnie oraz zarządców w ich pracy.

Energa Obrót S. A. Fotowoltaika z dofinansowaniem

Fotowoltaika z dofinansowaniem Fotowoltaika z dofinansowaniem

Mieszkańcy budynków wielorodzinnych mogą korzystać z dofinansowania zakupu, montażu czy modernizacji fotowoltaiki. W dopełnieniu formalności oraz realizacji inwestycji pomoże Energa Obrót. Zgodnie z ustawą...

Mieszkańcy budynków wielorodzinnych mogą korzystać z dofinansowania zakupu, montażu czy modernizacji fotowoltaiki. W dopełnieniu formalności oraz realizacji inwestycji pomoże Energa Obrót. Zgodnie z ustawą o OZE prosumentem energii odnawialnej, czyli odbiorcą końcowym wytwarzającym energię elektryczną, może być nie tylko osoba fizyczna czy przedsiębiorstwo, ale również spółdzielnia lub wspólnota mieszkaniowa. Co ważne, zmienił się też sposób rozliczania energii produkowanej przez ogniwa zamontowane...

Venture Industries Group VentureWISE – inteligentne rozwiązania dla budownictwa wielorodzinnego

VentureWISE – inteligentne rozwiązania dla budownictwa wielorodzinnego VentureWISE – inteligentne rozwiązania dla budownictwa wielorodzinnego

Venture WISE to zaawansowany system inteligentnego domu, który zapewnia wyjątkowy komfort oraz oszczędność. Dzięki zastosowaniu bezprzewodowej technologii Z-Wave w sensorach, modułach, włącznikach i innych...

Venture WISE to zaawansowany system inteligentnego domu, który zapewnia wyjątkowy komfort oraz oszczędność. Dzięki zastosowaniu bezprzewodowej technologii Z-Wave w sensorach, modułach, włącznikach i innych urządzeniach, Venture WISE umożliwia zdalne sterowanie urządzeniami w budynku, garażu i ogrodzie z jednego miejsca.

Manage Prosta Spółka Akcyjna Usterki - zarządzaj nimi w prosty i przejrzysty sposób!

Usterki - zarządzaj nimi w prosty i przejrzysty sposób! Usterki - zarządzaj nimi w prosty i przejrzysty sposób!

Zarządzanie usterkami Proces zgłaszania usterek jest przejrzysty i uporządkowany. Masz możliwość monitorowania postępu prac oraz śledzenie zmian statusów zgłoszeń. System w sposób automatyczny i natychmiastowy...

Zarządzanie usterkami Proces zgłaszania usterek jest przejrzysty i uporządkowany. Masz możliwość monitorowania postępu prac oraz śledzenie zmian statusów zgłoszeń. System w sposób automatyczny i natychmiastowy powiadamia odpowiednie osoby o zgłoszeniach, co przyspiesza proces reagowania i eliminuje opóźnienia w usuwaniu usterek.

ISOVER, Saint-Gobain Construction Products Polska Sp. z o.o. Termomodernizacja się opłaca! Poznaj korzyści z ocieplenia domu

Termomodernizacja się opłaca! Poznaj korzyści z ocieplenia domu Termomodernizacja się opłaca! Poznaj korzyści z ocieplenia domu

Jesteś właścicielem domu, który do tej pory nie został ocieplony a przez dach, ściany i strop ucieka cenne ciepło? Czas najwyższy nadrobić zaległości! Tym bardziej, że tylko do 2027 roku można składać...

Jesteś właścicielem domu, który do tej pory nie został ocieplony a przez dach, ściany i strop ucieka cenne ciepło? Czas najwyższy nadrobić zaległości! Tym bardziej, że tylko do 2027 roku można składać wnioski o dofinansowanie na termomodernizację budynków jednorodzinnych w ramach programu „Czyste Powietrze”. Warto przy tym mieć na uwadze, że termomodernizacja domu to przede wszystkim szereg korzyści dla Ciebie i Twoich bliskich. Pierwsze z nich zauważysz w swoim portfelu.

OTIS Sp. z o.o. OTIS, Twoja winda w nowej odsłonie

OTIS, Twoja winda w nowej odsłonie OTIS, Twoja winda w nowej odsłonie

OTIS znajduje się w czołówce światowych firm, zajmujących się produkcją, instalacją oraz serwisem wind i schodów ruchomych. Nasze produkty można odnaleźć w najbardziej rozpoznawalnych budynkach na całym...

OTIS znajduje się w czołówce światowych firm, zajmujących się produkcją, instalacją oraz serwisem wind i schodów ruchomych. Nasze produkty można odnaleźć w najbardziej rozpoznawalnych budynkach na całym świecie, a także w najbardziej ruchliwych węzłach komunikacyjnych i centrach handlowych – wszędzie tam, gdzie ludzie pozostają w ruchu. Możemy poszczycić się portfolio usług konserwacyjnych, obejmującym ponad dwa miliony wind i schodów ruchomych – produktów, które każdego dnia transportują około dwóch...

UNIWERSAL Sp. z o.o. Innowacyjny program doboru wentylatorów firmy Uniwersal

Innowacyjny program doboru wentylatorów firmy Uniwersal Innowacyjny program doboru wentylatorów firmy Uniwersal

Firma Uniwersal wprowadziła na rynek nowatorski program doboru wentylatorów, który stanowi istotne wsparcie dla projektantów systemów wentylacyjnych. Program ten, dostępny na wszystkich popularnych systemach...

Firma Uniwersal wprowadziła na rynek nowatorski program doboru wentylatorów, który stanowi istotne wsparcie dla projektantów systemów wentylacyjnych. Program ten, dostępny na wszystkich popularnych systemach operacyjnych - Windows, iOS, Android - oraz na różnorodnych urządzeniach, takich jak komputery stacjonarne, laptopy, tablety i smartfony, wyróżnia się swoją funkcjonalnością i intuicyjnością obsługi. Program stanowi zintegrowane środowisko ze stroną internetową www.uniwersal.com.pl.

Grzegorz Leśniewski Kodeks postępowania w zakresie ochrony danych osobowych dla spółdzielni mieszkaniowych

Kodeks postępowania w zakresie ochrony danych osobowych dla spółdzielni mieszkaniowych Kodeks postępowania w zakresie ochrony danych osobowych dla spółdzielni mieszkaniowych

„Kodeks dobrych praktyk w zakresie przetwarzania danych osobowych przez spółdzielnie mieszkaniowe”, zgodnie z przyjętymi założeniami, ma przyczynić się do dalszego rozwoju ochrony danych osobowych w spółdzielniach...

„Kodeks dobrych praktyk w zakresie przetwarzania danych osobowych przez spółdzielnie mieszkaniowe”, zgodnie z przyjętymi założeniami, ma przyczynić się do dalszego rozwoju ochrony danych osobowych w spółdzielniach mieszkaniowych.

Grzegorz Leśniewski Przetwarzanie danych osobowych przez organy samorządowe spółdzielni mieszkaniowych

Przetwarzanie danych osobowych przez organy samorządowe spółdzielni mieszkaniowych Przetwarzanie danych osobowych przez organy samorządowe spółdzielni mieszkaniowych

Konieczność przetwarzania danych osobowych w sposób zapewniający odpowiednie ich bezpieczeństwo, w tym ochronę przed niedozwolonym lub niezgodnym z prawem przetwarzaniem oraz przypadkową utratą, zniszczeniem...

Konieczność przetwarzania danych osobowych w sposób zapewniający odpowiednie ich bezpieczeństwo, w tym ochronę przed niedozwolonym lub niezgodnym z prawem przetwarzaniem oraz przypadkową utratą, zniszczeniem lub uszkodzeniem, za pomocą odpowiednich środków technicznych lub organizacyjnych wynika z art. 5 ust. 1 lit. f RODO i jest zadaniem wprost zaadresowanym do administratora danych.

Anna Ruszczak news Niska świadomość ochrony danych osobowych

Niska świadomość ochrony danych osobowych Niska świadomość ochrony danych osobowych

W kwestii świadomości na temat bezpieczeństwa danych, jak i przestrzegania przepisów prawa, jest w Polsce wiele do zrobienia.

W kwestii świadomości na temat bezpieczeństwa danych, jak i przestrzegania przepisów prawa, jest w Polsce wiele do zrobienia.

Sabina Augustynowicz Monitoring jest coraz częściej wykorzystywany w budynkach wielorodzinnych

Monitoring jest coraz częściej wykorzystywany w budynkach wielorodzinnych Monitoring jest coraz częściej wykorzystywany w budynkach wielorodzinnych

Coraz częściej wspólnoty i spółdzielnie mieszkaniowe decydują się na montaż kamer, łatwo cenowo dostępnych i zapewniających bezpieczeństwo wokół budynku, w holu, garażu czy w windzie. Warto jednak pamiętać,...

Coraz częściej wspólnoty i spółdzielnie mieszkaniowe decydują się na montaż kamer, łatwo cenowo dostępnych i zapewniających bezpieczeństwo wokół budynku, w holu, garażu czy w windzie. Warto jednak pamiętać, że monitoring wizyjny – to jedno najbardziej inwazyjnych rozwiązań, którego stosowanie wymaga przestrzegania zasad, związanych z ochroną danych osobowych.

news Meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym – szybciej i wygodniej

Meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym – szybciej i wygodniej Meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym – szybciej i wygodniej

Szybszy meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym przez internet – to tylko niektóre udogodnienia, jakie wprowadza przyjęty w zeszłym tygodniu przez Radę Ministrów projekt.

Szybszy meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym przez internet – to tylko niektóre udogodnienia, jakie wprowadza przyjęty w zeszłym tygodniu przez Radę Ministrów projekt.

Redakcja Trzy lata z RODO – czas na podsumowanie

Trzy lata z RODO – czas na podsumowanie Trzy lata z RODO – czas na podsumowanie

Za chwilę miną trzy lata, odkąd zaczęło obowiązywać RODO. Z przeprowadzonych badań wynika, że 93% Polaków potwierdza, że ich pracodawca dba o kwestie ochrony danych osobowych. Ponadto 43% osób pracujących...

Za chwilę miną trzy lata, odkąd zaczęło obowiązywać RODO. Z przeprowadzonych badań wynika, że 93% Polaków potwierdza, że ich pracodawca dba o kwestie ochrony danych osobowych. Ponadto 43% osób pracujących deklaruje, że każda zatrudniona osoba w firmie jest informowana o procedurach i odbywa szkolenie w tym zakresie. Co jeszcze się zmieniło po wprowadzeniu nowych przepisów?

Małgorzata Pundyk-Glet Kary za nieprzestrzeganie RODO przez zarządców

Kary za nieprzestrzeganie RODO przez zarządców Kary za nieprzestrzeganie RODO przez zarządców

Wspólnoty mieszkaniowe muszą przestrzegać przepisów o ochronie danych osobowych. Niestety często wspólnoty czy zarządcy podchodzą do tego zagadnienia lekceważąco. Kwestie RODO traktowane są ogólnikowo,...

Wspólnoty mieszkaniowe muszą przestrzegać przepisów o ochronie danych osobowych. Niestety często wspólnoty czy zarządcy podchodzą do tego zagadnienia lekceważąco. Kwestie RODO traktowane są ogólnikowo, bez indywidualnego podejścia. Tymczasem, za zbyt lekkie traktowanie przepisów UODO, sądy już wymierzają wyroki.

Grzegorz Leśniewski RODO, czy można lepiej?

RODO, czy można lepiej? RODO, czy można lepiej?

Za niespełna pół roku minie pięć lat od uchwalenia RODO. Warto zatem zadać pytanie, czy spółdzielnie i wspólnoty mieszkaniowe dobrze wykorzystały ten czas na przygotowanie, utrzymanie i rozwijanie procesu...

Za niespełna pół roku minie pięć lat od uchwalenia RODO. Warto zatem zadać pytanie, czy spółdzielnie i wspólnoty mieszkaniowe dobrze wykorzystały ten czas na przygotowanie, utrzymanie i rozwijanie procesu ochrony danych osobowych swoich członków?

Agnieszka Żelazna Dostęp do informacji publicznej w spółkach komunalnych

Dostęp do informacji publicznej w spółkach komunalnych Dostęp do informacji publicznej w spółkach komunalnych

W wyroku z dnia 16.04.2020 r.1), Naczelny Sąd Administracyjny potwierdził stanowisko zajęte przez Sąd Administracyjny I instancji, zgodnie z którym nie zawsze dane personalne dotyczące pracowników zatrudnionych...

W wyroku z dnia 16.04.2020 r.1), Naczelny Sąd Administracyjny potwierdził stanowisko zajęte przez Sąd Administracyjny I instancji, zgodnie z którym nie zawsze dane personalne dotyczące pracowników zatrudnionych na tzw. stanowiskach niefunkcyjnych (tj. pełniących funkcje usługowe lub pomocnicze) w podmiotach publicznych nie będą stanowiły informacji publicznej, o której udzielenie uprawniony może wnioskować na podstawie przepisów ustawy o dostępie do informacji publicznej.

Grzegorz Leśniewski Upublicznienie informacji o zadłużeniu

Upublicznienie informacji o zadłużeniu Upublicznienie informacji o zadłużeniu

Ostatnio możemy zaobserwować listy dłużników wywieszone na klatkach schodowych. Czy zgodne z prawem jest upublicznienie informacji o zadłużeniu z tytułu opłat za eksploatację i utrzymanie lokali członków...

Ostatnio możemy zaobserwować listy dłużników wywieszone na klatkach schodowych. Czy zgodne z prawem jest upublicznienie informacji o zadłużeniu z tytułu opłat za eksploatację i utrzymanie lokali członków spółdzielni mieszkaniowej, np. poprzez umieszczenie podstawowych danych dłużników (wysokość zadłużenia, numer lokalu) na tablicy informacyjnej znajdującej się na klatce schodowej? – pyta Czytelniczka.

Grzegorz Leśniewski Ochrona danych osobowych w pracy „na odległość”

Ochrona danych osobowych w pracy „na odległość” Ochrona danych osobowych w pracy „na odległość”

Wydarzenia ostatnich tygodni pokazują jak ważne jest odpowiednio przygotowane, wdrożone i zweryfikowane zarządzanie w sytuacjach kryzysowych. Te organizacje, które podjęły wysiłek zorganizowania procesu...

Wydarzenia ostatnich tygodni pokazują jak ważne jest odpowiednio przygotowane, wdrożone i zweryfikowane zarządzanie w sytuacjach kryzysowych. Te organizacje, które podjęły wysiłek zorganizowania procesu zarządzania na wypadek wystąpienia kryzysu, bardzo szybko rozpoczęły działania, eliminujące ryzyko wystąpienia negatywnych jego skutków.

Wybrane dla Ciebie

Uchwały online - tak teraz to możliwe

Uchwały online - tak teraz to możliwe Uchwały online - tak teraz to możliwe

Sposób na wyjątkowy wygląd osiedla »

Sposób na wyjątkowy wygląd osiedla » Sposób na wyjątkowy wygląd osiedla »

Jaki jest koszt założenia domofonu w bloku?

Jaki jest koszt założenia domofonu w bloku? Jaki jest koszt założenia domofonu w bloku?

Zabawa w zasięgu ręki – nowoczesne place zabaw na każdym osiedlu! »

Zabawa w zasięgu ręki – nowoczesne place zabaw na każdym osiedlu! » Zabawa w zasięgu ręki – nowoczesne place zabaw na każdym osiedlu! »

Renowacja elewacji - prosty system elewacyjny»

Renowacja elewacji - prosty system elewacyjny» Renowacja elewacji - prosty system elewacyjny»

Nowoczesne rozwiązania dla spółdzielni i wspólnot – ciepłomierze »

Nowoczesne rozwiązania dla spółdzielni i wspólnot – ciepłomierze » Nowoczesne rozwiązania dla spółdzielni i wspólnot – ciepłomierze »

Detektory gazów dla wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych »

Detektory gazów dla wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych » Detektory gazów dla wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych »

Jak stworzyć estetyczną i komfortową strefę gromadzenia odpadów dla mieszkańców? »

Jak stworzyć estetyczną i komfortową strefę gromadzenia odpadów dla mieszkańców? » Jak stworzyć estetyczną i komfortową strefę gromadzenia odpadów dla mieszkańców? »

Narzędzia dla zarządców nieruchomości - zobacz najlepsze aplikacje »

Narzędzia dla zarządców nieruchomości - zobacz najlepsze aplikacje » Narzędzia dla zarządców nieruchomości - zobacz najlepsze aplikacje »

Wykorzystanie energii ze środowiska do ogrzewania, chłodzenia i podgrzewu c.w.u. »

Wykorzystanie energii ze środowiska do ogrzewania, chłodzenia i podgrzewu c.w.u. » Wykorzystanie energii ze środowiska do ogrzewania, chłodzenia i podgrzewu c.w.u. »

Pompy ciepła, które uczynią Twój dom komfortowym »

Pompy ciepła, które uczynią Twój dom komfortowym » Pompy ciepła, które uczynią Twój dom komfortowym »

Co daje zarządcy instalacja gazu płynnego?

Co daje zarządcy instalacja gazu płynnego? Co daje zarządcy instalacja gazu płynnego?

Czy wiesz jakiej firmy jest, co trzeci wodomierz sprzedawany w Polsce?

Czy wiesz jakiej firmy jest, co trzeci wodomierz sprzedawany w Polsce? Czy wiesz jakiej firmy jest, co trzeci wodomierz sprzedawany w Polsce?

Ciekawy sposób na optymalizację zużycia energii cieplnej w budynku »

Ciekawy sposób na optymalizację zużycia energii cieplnej w budynku » Ciekawy sposób na optymalizację zużycia energii cieplnej w budynku »

Który styropian do ocieplenia ścian zewnętrznych? »

Który styropian do ocieplenia ścian zewnętrznych? » Który styropian do ocieplenia ścian zewnętrznych? »

System automatyki budynkowej - podłącz je do istniejącej instalacji »

System automatyki budynkowej - podłącz je do istniejącej instalacji » System automatyki budynkowej - podłącz je do istniejącej instalacji »

Sposób na oszczędnę ogrzewanie zimą »

Sposób na oszczędnę ogrzewanie zimą » Sposób na oszczędnę ogrzewanie zimą »

Prawidłowa wentylacja w budynku - jakie są zagrożenia?

Prawidłowa wentylacja w budynku - jakie są zagrożenia? Prawidłowa wentylacja w budynku - jakie są zagrożenia?

Renowacja schodów z lastryka - jak je naprawić i zabezpieczyć przed zniszczeniem?

Renowacja schodów z lastryka - jak je naprawić i zabezpieczyć przed zniszczeniem? Renowacja schodów z lastryka - jak je naprawić i zabezpieczyć przed zniszczeniem?

Jak ocieplić budynek 
lub wykonać naprawę izolacji?

Jak ocieplić budynek 
lub wykonać naprawę izolacji? Jak ocieplić budynek 
lub wykonać naprawę izolacji?

Jakie są korzyści z ocieplenia garażu »

Jakie są korzyści z ocieplenia garażu » Jakie są korzyści z ocieplenia garażu »

Jak ogrzewać i chłodzić odpowiedzialnie?

Jak ogrzewać i chłodzić odpowiedzialnie? Jak ogrzewać i chłodzić odpowiedzialnie?

Zarządca nieruchomości poszukiwany »

Zarządca nieruchomości poszukiwany » Zarządca nieruchomości poszukiwany »

Sposób na ciche osiedle »

Sposób na ciche osiedle » Sposób na ciche osiedle »

Siłownie plenerowe dla osiedli »

Siłownie plenerowe dla osiedli » Siłownie plenerowe dla osiedli »

https://sh001.administrator24.info/bodys-b5570n

https://sh001.administrator24.info/bodys-b5570n

Instalacja wielolicznikowa (sieć gazowa zasilana LPG) jako komfortowe źródło ogrzewania»

Instalacja wielolicznikowa (sieć gazowa zasilana LPG) jako komfortowe źródło ogrzewania» Instalacja wielolicznikowa (sieć gazowa zasilana LPG) jako komfortowe źródło ogrzewania»

Niewystarczające ciśnienie wody w budynku – jak temu zaradzić?

Niewystarczające ciśnienie wody w budynku – jak temu zaradzić? Niewystarczające ciśnienie wody w budynku – jak temu zaradzić?

Jak zapewnić zasięg telefonii komórkowej w garażach podziemych i na klatce schodwej?

Jak zapewnić zasięg telefonii komórkowej w garażach podziemych i na klatce schodwej? Jak zapewnić zasięg telefonii komórkowej w garażach podziemych i na klatce schodwej?

Czysto i estetycznie: nowoczesne kosze na śmieci dla twojej spółdzielni, wspólnoty i osiedla »

Czysto i estetycznie: nowoczesne kosze na śmieci dla twojej spółdzielni, wspólnoty i osiedla » Czysto i estetycznie: nowoczesne kosze na śmieci dla twojej spółdzielni, wspólnoty i osiedla »

Kliknij i doświadcz profesjonalnego zarządzania nieruchomościami »

Kliknij i doświadcz profesjonalnego zarządzania nieruchomościami » Kliknij i doświadcz profesjonalnego zarządzania nieruchomościami »

Copyright © 2004-2019 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
Portal dla Administratorów i Zarządców Nieruchomości www.administrator24.info

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Nim Państwo zaczną korzystać z naszego serwisu prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności oraz Informacją o Cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności oraz Informacji o Cookies. Administratorem Państwa danych osobowych jest Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K., nr KRS: 0000537655, z siedzibą w 04-112 Warszawa, ul. Karczewska 18, tel. +48 22 810-21-24, właściciel strony www.administrator24.info. Twoje Dane Osobowe będą chronione zgodnie z wytycznymi polityki prywatności www.administrator24.info oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r i z Ustawą o ochronie danych osobowych Dz.U. 2018 poz. 1000 z dnia 10 maja 2018r.