administrator24.info

Szybciej, lepiej, prościej – RODO oczami ekspertów

Odpowiedzią na pojawiające się wątpliwości wobec praktycznego stosowania RODO, w procesach przetwarzania danych osobowych, stanowią m.in. opinie, wyjaśnienia i interpretacje publikowane na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Odpowiedzią na pojawiające się wątpliwości wobec praktycznego stosowania RODO, w procesach przetwarzania danych osobowych, stanowią m.in. opinie, wyjaśnienia i interpretacje publikowane na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Poniższy artykuł otwiera stałą rubrykę, poświęconą zagadnieniom opisującym problematykę ochrony danych osobowych. Niewiele znajdzie się w niej zawiłych definicji, niezrozumiałych odnośników do szybko zmieniających się przepisów prawa i kolejnych wymogów, zawartych w krajowych i europejskich regulacjach. Sporo będzie za to praktyki.

Zobacz także

Eurovilla Agencja nieruchomości premium Warszawa, czyli luksusowy high-life w stolicy

Agencja nieruchomości premium Warszawa, czyli luksusowy high-life w stolicy Agencja nieruchomości premium Warszawa, czyli luksusowy high-life w stolicy

Apartament z tarasem, mieszkanie blisko parku, fajny lokal użytkowy? Ech, któż z nas by nie chciał mieć luksusowej nieruchomości premium w Warszawie? To dopiero marzenie. A jaka dobra inwestycja! Dowiedz...

Apartament z tarasem, mieszkanie blisko parku, fajny lokal użytkowy? Ech, któż z nas by nie chciał mieć luksusowej nieruchomości premium w Warszawie? To dopiero marzenie. A jaka dobra inwestycja! Dowiedz się czegoś na temat rynku nieruchomości premium w naszej stolicy i przekonaj się sam, że kupno apartamentów to nie byle pomysł na teraz, jak i na przyszłość w ogóle.

Elektrolux Skuteczne oszczędzanie wody i energii z nowoczesną zmywarką

Skuteczne oszczędzanie wody i energii z nowoczesną zmywarką Skuteczne oszczędzanie wody i energii z nowoczesną zmywarką

Zmywarka jest urządzeniem, które używane jest w coraz większej ilości polskich kuchni. Dzięki jej szczególnym walorom chętnie wybierana jest przede wszystkim przez osoby pragnące zaoszczędzić czas poświęcany...

Zmywarka jest urządzeniem, które używane jest w coraz większej ilości polskich kuchni. Dzięki jej szczególnym walorom chętnie wybierana jest przede wszystkim przez osoby pragnące zaoszczędzić czas poświęcany na zmywanie naczyń. Decydując się na zmywarkę, warto jednak poznać także inne jej walory, a także korzyści dla domu i planety, z którymi wiąże się jej użytkowanie.

home.saxo Czym są ETF-y? Dlaczego warto w nie inwestować?

Czym są ETF-y? Dlaczego warto w nie inwestować? Czym są ETF-y? Dlaczego warto w nie inwestować?

Inwestowanie w ETF-y staje się coraz bardziej popularne, co wynika przede wszystkim z ich zalet. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z faktu, jak wygląda to w praktyce. Czym są ETF-y? Dlaczego warto w...

Inwestowanie w ETF-y staje się coraz bardziej popularne, co wynika przede wszystkim z ich zalet. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z faktu, jak wygląda to w praktyce. Czym są ETF-y? Dlaczego warto w nie inwestować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Istotą tej rubryki jest jej wartość praktyczna, ukazana oczami ekspertów, wspierających w codziennej działalności zarządy spółdzielni mieszkaniowych, zarządców nieruchomości, wspólnoty mieszkaniowe i wiele innych podmiotów, reprezentujących sektor państwowy i prywatny. Zachęcamy Państwa do lektury i zapewniamy: RODO nie musi być trudne!

Lawinowy wzrost skarg i wątpliwości

Na początek garść informacji ogólnych, przed którymi nie da się uciec. 29 listopada 2019 r. do publicznej wiadomości dotarł komunikat o reorganizacji Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Uwagę przykuły dwa nowe departamenty: Departament Skarg, mający zwiększyć efektywność prowadzonych przez Urząd postępowań oraz Departament Kontroli i Naruszeń, którego zadania, jak sądzę, nie wymagają dodatkowych wyjaśnień.

Popraw efektywność energetyczną budynku

Ogrzewanie niedocieplonego budynku to strata środków. Dlatego warto poprawić efektywność jego energetyczną.

 

Można zrobić to poprzez np.: ocieplenie ścian, wymianę okien i zastąpienie indywidualnego pieca przyłączem do sieci ciepłowniczej miasta.

 

Z pomocą przychodzą tu: Pożyczka na efektywność energetyczną, Pożyczka termomodernizacyjna oraz Jessica2. Dzięki nim, instytucje mieszkaniowe sfinansują inwestycje poprawiające efektywność energetyczną, co może realnie wpłynąć na obniżenie opłat.

Zdaniem Urzędu, przeprowadzone zmiany wynikały z konieczności zarządzania, lawinowo przyrastającymi skargami, pochodzącymi od podmiotów danych, a także zgłoszeniami potencjalnych naruszeń ochrony danych osobowych przez administratorów danych. Niby wszystko jasne. Niby! A dziś mówi się o tysiącach spraw, wątpliwości, niejasności i problemów. Skąd zatem się one biorą?

Kiedy w latach 2016–2018 wdrażano do polskiego systemu prawnego wymagania Rozporządzenia o ochronie danych osobowych (dalej: RODO) wiele uwagi poświęcono nieuchronności potencjalnych kar finansowych, nakładanych na administratorów danych, których wrażliwość na prawa i wolności osób fizycznych odbiegać będzie od przyjętych, choć jeszcze nie ugruntowanych norm. Nie zwracano jednak uwagi na trudne i zawiłe ujęcie nowego podejścia do procesu ochrony danych osobowych i tak już wystarczająco skomplikowanego wcześniej. Nie skupiano się na pojedynczych, krytycznych głosach, prorokujących negatywny wpływ nowych wymagań określonych w RODO na procesy biznesowe, a także – o zgrozo – na życie codzienne obywateli. Krytyczne uwagi potwierdziły się w pełnym zakresie, a RODO, pomimo niespełna 2-letniego funkcjonowania w systemie prawa powszechnego, doczekało się własnej „legendy”. Niestety, czasem żenującej, ale faktem jest, że RODO stało się jednym z najbardziej krytykowanych aktów prawnych ostatnich dziesięcioleci.

Niechlubna legenda RODO

Kolejne oceny i bilanse sporządzane przez pracowników organu nadzorczego, podsumowujące funkcjonowanie RODO, wciąż opierają się jego niesławnemu mitowi. I choć nikt oficjalnie nie mówi o „absurdach RODO”, „koszmarze polskiego przedsiębiorcy”, „paraliżującym strachu”, „jedenastej pladze egipskiej”, nie od dziś wiadomo, że przepisy RODO nie należą do najłatwiejszych. Tym bardziej, że stanowią wdrożone wprost rozporządzenie unijne, napisane językiem ani prostym, ani jednoznacznym. Nie budzi zatem zdziwienia fakt, że tak trudno wprowadzić w pełnym zakresie wszystkie wymagania RODO do toczących się procesów biznesowych, gdy w wielu przypadkach działania administratorów danych opierają się, nie na wiedzy eksperckiej, a na tzw. wiedzy powszechnej, usankcjonowanej obiegową zgodnością poglądów, wypracowanych w zaciszu gabinetów przedstawicieli środowisk branżowych.

Prawo a praktyka

Odpowiedzią na pojawiające się wątpliwości wobec praktycznego stosowania RODO, w procesach przetwarzania danych osobowych, stanowią m.in. opinie, wyjaśnienia i interpretacje publikowane na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Z ich analizy wynika, że choć są niezwykle pomocne, nie zawsze stanowią uniwersalne remedium na RODO, i nie zawsze jednoznacznie wskazują sposób działania w codziennym przetwarzaniu danych osobowych. Przykładem problemów interpretacyjnych może być trwający wiele miesięcy proces konsultacji, związany z prowadzonym przez administratorów danych monitoringiem wizyjnym, czy też stanowisko Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, związane z przetwarzaniem danych osobowych w ramach realizacji wymagań określonych w przepisach o Pracowniczych Planach Kapitałowych (PPK).

Także i procesy przetwarzania danych osobowych, toczące się w spółdzielniach oraz wspólnotach mieszkaniowych, doczekały się opinii i wyjaśnień ze strony organu nadzorczego. Dzisiaj już, mam taką nadzieję, nie stanowią problemu odpowiedzi na pytania: czy można udostępnić najemcy lokalu dane osobowe jego współwłaścicieli oraz informacje o wnoszonych miesięcznych opłatach? Czy na klatce schodowej można umieścić obwieszczenie o licytacji komorniczej? Czy i kiedy można pobrać opłatę za udzielenie informacji osobie, której dane dotyczą? W jaki sposób doręczać korespondencję podmiotom, mającym tytuł prawny do lokalu?

Aby lepsze, nie było wrogiem dobrego

Niezależnie od publikowanych opinii organu nadzorczego, dotychczasowa – ugruntowana – praktyka obrazuje, jak ważnym jest profesjonalne wsparcie administratora danych przez podmiot, wyspecjalizowany w zarządzaniu procesem ochrony danych osobowych. Tym bardziej, że praktyczne wypełnienie norm zapisanych w RODO wymaga zarówno interdyscyplinarnego podejścia, jak i fachowej wiedzy, popartej wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie w czasie, gdy z jednej strony wzrasta społeczna świadomość praw i wolności, wynikających z RODO, a z drugiej kary finansowe – nakładane przez organ nadzorczy na nierzetelnych administratorów danych – stały się rzeczywistością. Nader kosztowną. Wydaje się zatem, że zmiany strukturalne Urzędu Ochrony Danych Osobowych mogą wspierać realizację praw i wolności podmiotów danych, ale czy staną się nieodzownym elementem analizy ryzyka, prowadzonego przez administratorów danych, pokażą najbliższe miesiące. I aby lepsze, nie było wrogiem dobrego.

Tekst powstał we współpracy z PDP GROUP

Komentarze

Powiązane

Saint-Gobain Construction Products Polska Sp. z o.o., ISOVER, RIGIPS Nowość! Płyty zespolone EasyTherm – więcej powierzchni użytkowej, niewielka grubość ścian i doskonały komfort cieplny

Nowość! Płyty zespolone EasyTherm – więcej powierzchni użytkowej, niewielka grubość ścian i doskonały komfort cieplny Nowość! Płyty zespolone EasyTherm – więcej powierzchni użytkowej, niewielka grubość ścian i doskonały komfort cieplny

W budownictwie wielorodzinnym i użyteczności publicznej duże znaczenie ma izolacja termiczna między pomieszczeniami ogrzewanymi i nieogrzewanymi, jak korytarze i klatki schodowe. W takich budynkach istotna...

W budownictwie wielorodzinnym i użyteczności publicznej duże znaczenie ma izolacja termiczna między pomieszczeniami ogrzewanymi i nieogrzewanymi, jak korytarze i klatki schodowe. W takich budynkach istotna jest też wysoka odporność ścian wewnętrznych na uszkodzenia związane z intensywnym użytkowaniem, a także maksymalnie efektywne wykorzystanie przestrzeni użytkowej. Z myślą o takich zadaniach zaprojektowano nowe płyty zespolone EasyTherm.

Polskie Pojemniki Przegląd produktów do składowania śmieci i przechowywania kubłów dwu- i czterokołowych

Przegląd produktów do składowania śmieci i przechowywania kubłów dwu- i czterokołowych Przegląd produktów do składowania śmieci i przechowywania kubłów dwu- i czterokołowych

Polskie Pojemniki oferują rozwiązanie w każdym zakresie, dostosowane cenowo, kolorystycznie oraz parametrami do wymagań klienta.

Polskie Pojemniki oferują rozwiązanie w każdym zakresie, dostosowane cenowo, kolorystycznie oraz parametrami do wymagań klienta.

ARCHON+ Projekt domu bez garażu - czy warto wybrać takie rozwiązanie?

Projekt domu bez garażu - czy warto wybrać takie rozwiązanie? Projekt domu bez garażu - czy warto wybrać takie rozwiązanie?

Projekty domów bez garażu to kolekcja, w której wielu Inwestorów znajduje dla swojej rodziny idealną propozycję. Ofertę Pracowni ARCHON+ cechuje duża różnorodność w tej kategorii, zarówno pod względem...

Projekty domów bez garażu to kolekcja, w której wielu Inwestorów znajduje dla swojej rodziny idealną propozycję. Ofertę Pracowni ARCHON+ cechuje duża różnorodność w tej kategorii, zarówno pod względem stylu, liczby kondygnacji, wielkości powierzchni, czy funkcji użytkowych domu. Projekty domów bez garażu doskonale sprawdzają się na mniejszych i wąskich działkach budowlanych i są dobrym wyborem dla Inwestorów, którzy zamiast garażu zintegrowanego z bryłą domu, preferują garaż wolno stojący lub wiatę...

Redakcja Jaką wybrać windę do budynku wielolokalowego?

Jaką wybrać windę do budynku wielolokalowego? Jaką wybrać windę do budynku wielolokalowego?

Budynki należące do zasobów spółdzielni mieszkaniowych i wybudowane do lat 80. ubiegłego wieku to zazwyczaj budynki 4-5-kondygnacyjne bez wind. W budynkach, które nie miały więcej niż pięć poziomów, łącznie...

Budynki należące do zasobów spółdzielni mieszkaniowych i wybudowane do lat 80. ubiegłego wieku to zazwyczaj budynki 4-5-kondygnacyjne bez wind. W budynkach, które nie miały więcej niż pięć poziomów, łącznie z parterem, zgodnie z przepisami prawa nie trzeba było montować wind. Teraz, kiedy mamy starzejące się społeczeństwo, problem przybiera na sile. Osoby mające problemy z poruszaniem stają się praktycznie uwięzione w swoich mieszkaniach. Na szczęście nie jest to sytuacja bez wyjścia – budynki można...

Parati sp. z o.o. Płyta fundamentowa — świetna alternatywa dla tradycyjnych fundamentów

Płyta fundamentowa — świetna alternatywa dla tradycyjnych fundamentów Płyta fundamentowa — świetna alternatywa dla tradycyjnych fundamentów

Jeśli zależy Ci na szybkiej i bezproblemowej budowie domu, a posiadasz działkę z trudnym podłożem i niepewnym gruntem, to wybierz płytę fundamentową zamiast tradycyjnych fundamentów.

Jeśli zależy Ci na szybkiej i bezproblemowej budowie domu, a posiadasz działkę z trudnym podłożem i niepewnym gruntem, to wybierz płytę fundamentową zamiast tradycyjnych fundamentów.

RUG RIELLO URZĄDZENIA GRZEWCZE S.A. Szukasz klimatyzacji do swojego domu? Wybierz BREVA!

Szukasz klimatyzacji do swojego domu? Wybierz BREVA! Szukasz klimatyzacji do swojego domu? Wybierz BREVA!

Marka Beretta - znana w Polsce z produkcji i sprzedaży kotłów gazowych - oferuje również klimatyzatory BREVA - ścienne urządzenia typu split z czynnikiem chłodniczym R32 przyjaznym środowisku. Klimatyzatory...

Marka Beretta - znana w Polsce z produkcji i sprzedaży kotłów gazowych - oferuje również klimatyzatory BREVA - ścienne urządzenia typu split z czynnikiem chłodniczym R32 przyjaznym środowisku. Klimatyzatory BREVA są propozycją marki Beretta służącą zarówno do chłodzenia, jak i ogrzewania.

nachlodno.pl Klimatyzacja do bloku - klimatyzator przenośny czy split?

Klimatyzacja do bloku - klimatyzator przenośny czy split? Klimatyzacja do bloku - klimatyzator przenośny czy split?

Mieszkając w bloku, letnie upały wcale nie muszą nam doskwierać. Jeszcze kilka lat temu, powszechnie stosowane do chłodzenia były wentylatory, zarówno stojące, jak i w formie wiatraków przy żyrandolu....

Mieszkając w bloku, letnie upały wcale nie muszą nam doskwierać. Jeszcze kilka lat temu, powszechnie stosowane do chłodzenia były wentylatory, zarówno stojące, jak i w formie wiatraków przy żyrandolu. Popularyzacja klimatyzatorów sprawiła, że ich cena zmalała, a możliwości znacznie wzrosły. Dziś przeciętnego Kowalskiego stać na zakup i montaż klimatyzacji w swoim domu. Przeszkodą w montażu mogą stać się jednak przepisy prawne, które nie zawsze pozwalają na umieszczaniu urządzeń na elewacji.

obido.pl Kupujesz mieszkanie na rynku wtórnym? Dowiedz się, na co powinieneś zwrócić uwagę

Kupujesz mieszkanie na rynku wtórnym? Dowiedz się, na co powinieneś zwrócić uwagę Kupujesz mieszkanie na rynku wtórnym? Dowiedz się, na co powinieneś zwrócić uwagę

Zakup nowego mieszkania nie jest specjalnie skomplikowany, bo długa gwarancja sprawia, że nawet jeśli nie zauważymy jakichś usterek, deweloper będzie musiał je naprawić na swój koszt. W przypadku mieszkań...

Zakup nowego mieszkania nie jest specjalnie skomplikowany, bo długa gwarancja sprawia, że nawet jeśli nie zauważymy jakichś usterek, deweloper będzie musiał je naprawić na swój koszt. W przypadku mieszkań z rynku wtórnego sprawa wygląda całkiem inaczej i zanim wybierzemy się do notariusza, warto dokładnie sprawdzić lokal. Na co zwracać uwagę w trakcie oględzin? Dowiesz się tego, czytając artykuł.

Schindler Polska Sp. z o.o. Cyfrowe rozwiązania w  modernizacji wind

Cyfrowe rozwiązania w  modernizacji wind Cyfrowe rozwiązania w  modernizacji wind

Na  przestrzeni ostatnich 30 lat można zauważyć znaczący rozwój technologii. Wystarczy porównać dostępne telefony czy  komputery do  tych, których jeszcze niedawno używaliśmy. Postęp technologiczny nie...

Na  przestrzeni ostatnich 30 lat można zauważyć znaczący rozwój technologii. Wystarczy porównać dostępne telefony czy  komputery do  tych, których jeszcze niedawno używaliśmy. Postęp technologiczny nie omija branży dźwigowej. Większość wind w  blokach powstałych w  PRL dobiega końca swojego okresu użytkowania. A  wymiana windy w  budynku mieszkalnym t o nie tylko zwiększenie wartości nieruchomości, większe bezpieczeństwo czy  poprawa efektywności energetycznej, ale również możliwość korzystania z...

Sowa Finansowa Rankomat.pl Sp. z o.o. Pompa ciepła – zalety i wady. Czy warto w nią zainwestować?

Pompa ciepła – zalety i wady. Czy warto w nią zainwestować? Pompa ciepła – zalety i wady. Czy warto w nią zainwestować?

Zastanawiasz się nad zakupem pompy ciepła i szukasz „za” i „przeciw”? W takim razie zapoznaj się z zaletami i wadami tego rozwiązania.

Zastanawiasz się nad zakupem pompy ciepła i szukasz „za” i „przeciw”? W takim razie zapoznaj się z zaletami i wadami tego rozwiązania.

Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Mieszkaniowej S.A. Jak zmienić swojego zarządcę nieruchomości?

Jak zmienić swojego zarządcę nieruchomości? Jak zmienić swojego zarządcę nieruchomości?

Zarządzanie nieruchomościami to dość trudna branża. Na rynku działa wiele firm, które oferują tego typu usługi. Coraz częściej zgłaszają się do nas osoby działające w zarządach Wspólnot Mieszkaniowych...

Zarządzanie nieruchomościami to dość trudna branża. Na rynku działa wiele firm, które oferują tego typu usługi. Coraz częściej zgłaszają się do nas osoby działające w zarządach Wspólnot Mieszkaniowych i proszą nas o przygotowanie oferty na zarządzanie, ponieważ nie są zadowolone ze współpracy z dotychczasowym zarządcą.

ING Bank Śląski Czym powinna kierować się wspólnota mieszkaniowa przy wyborze konta bankowego?

Czym powinna kierować się wspólnota mieszkaniowa przy wyborze konta bankowego? Czym powinna kierować się wspólnota mieszkaniowa przy wyborze konta bankowego?

Szacuje się, że w Polsce istnieje kilka milionów wspólnot mieszkaniowych. Bez względu na to, że nie mają osobowości prawnej, wspólnoty mogą otwierać konta w banku, zakładać lokaty lub wziąć kredyt. Na...

Szacuje się, że w Polsce istnieje kilka milionów wspólnot mieszkaniowych. Bez względu na to, że nie mają osobowości prawnej, wspólnoty mogą otwierać konta w banku, zakładać lokaty lub wziąć kredyt. Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze konta i jakie kryteria są ważne?

Brevis Czy nawiewniki w oknach są obowiązkowe?

Czy nawiewniki w oknach są obowiązkowe? Czy nawiewniki w oknach są obowiązkowe?

Wentylacja grawitacyjna, zwana też naturalną, wciąż pozostaje najpopularniejszym rodzajem wentylacji budynków stosowanym w Polsce. W pierwotnych założeniach dopływ powietrza zewnętrznego był w niej zapewniany...

Wentylacja grawitacyjna, zwana też naturalną, wciąż pozostaje najpopularniejszym rodzajem wentylacji budynków stosowanym w Polsce. W pierwotnych założeniach dopływ powietrza zewnętrznego był w niej zapewniany przez nieszczelności w stolarce okiennej. Od kilkudziesięciu lat metoda ta jest nieskuteczna lub wręcz całkowicie niemożliwa przez wzgląd na pełną szczelność nowoczesnych okien. Do prawidłowego działania system wentylacji grawitacyjnej wymaga więc zastosowanie innych rozwiązań - do najpopularniejszej...

Elektrolux Czy odkurzacz pionowy sprawdzi się w domu ze zwierzętami?

Czy odkurzacz pionowy sprawdzi się w domu ze zwierzętami? Czy odkurzacz pionowy sprawdzi się w domu ze zwierzętami?

W naszych domach chętnie gościmy zwierzęta. Pupile spędzają z nami wolny czas, sprawiają, że w czterech ścianach trudno się nudzić. Jednak posiadanie czworonoga to także dodatkowe obowiązki, a jednym z...

W naszych domach chętnie gościmy zwierzęta. Pupile spędzają z nami wolny czas, sprawiają, że w czterech ścianach trudno się nudzić. Jednak posiadanie czworonoga to także dodatkowe obowiązki, a jednym z nich jest konieczność częstego sprzątania – szczególnie jeżeli pies, kot bądź inny zwierzak gubi sierść bądź włosie. Jego usuwanie z podłóg i mebli może być niełatwym zadaniem. Czy więc w tej kwestii poradzi sobie nowoczesny odkurzacz pionowy?

home.saxo Czym są ETF-y? Dlaczego warto w nie inwestować?

Czym są ETF-y? Dlaczego warto w nie inwestować? Czym są ETF-y? Dlaczego warto w nie inwestować?

Inwestowanie w ETF-y staje się coraz bardziej popularne, co wynika przede wszystkim z ich zalet. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z faktu, jak wygląda to w praktyce. Czym są ETF-y? Dlaczego warto w...

Inwestowanie w ETF-y staje się coraz bardziej popularne, co wynika przede wszystkim z ich zalet. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z faktu, jak wygląda to w praktyce. Czym są ETF-y? Dlaczego warto w nie inwestować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Elektrolux Skuteczne oszczędzanie wody i energii z nowoczesną zmywarką

Skuteczne oszczędzanie wody i energii z nowoczesną zmywarką Skuteczne oszczędzanie wody i energii z nowoczesną zmywarką

Zmywarka jest urządzeniem, które używane jest w coraz większej ilości polskich kuchni. Dzięki jej szczególnym walorom chętnie wybierana jest przede wszystkim przez osoby pragnące zaoszczędzić czas poświęcany...

Zmywarka jest urządzeniem, które używane jest w coraz większej ilości polskich kuchni. Dzięki jej szczególnym walorom chętnie wybierana jest przede wszystkim przez osoby pragnące zaoszczędzić czas poświęcany na zmywanie naczyń. Decydując się na zmywarkę, warto jednak poznać także inne jej walory, a także korzyści dla domu i planety, z którymi wiąże się jej użytkowanie.

Eurovilla Agencja nieruchomości premium Warszawa, czyli luksusowy high-life w stolicy

Agencja nieruchomości premium Warszawa, czyli luksusowy high-life w stolicy Agencja nieruchomości premium Warszawa, czyli luksusowy high-life w stolicy

Apartament z tarasem, mieszkanie blisko parku, fajny lokal użytkowy? Ech, któż z nas by nie chciał mieć luksusowej nieruchomości premium w Warszawie? To dopiero marzenie. A jaka dobra inwestycja! Dowiedz...

Apartament z tarasem, mieszkanie blisko parku, fajny lokal użytkowy? Ech, któż z nas by nie chciał mieć luksusowej nieruchomości premium w Warszawie? To dopiero marzenie. A jaka dobra inwestycja! Dowiedz się czegoś na temat rynku nieruchomości premium w naszej stolicy i przekonaj się sam, że kupno apartamentów to nie byle pomysł na teraz, jak i na przyszłość w ogóle.

Grzegorz Leśniewski Kodeks postępowania w zakresie ochrony danych osobowych dla spółdzielni mieszkaniowych

Kodeks postępowania w zakresie ochrony danych osobowych dla spółdzielni mieszkaniowych Kodeks postępowania w zakresie ochrony danych osobowych dla spółdzielni mieszkaniowych

„Kodeks dobrych praktyk w zakresie przetwarzania danych osobowych przez spółdzielnie mieszkaniowe”, zgodnie z przyjętymi założeniami, ma przyczynić się do dalszego rozwoju ochrony danych osobowych w spółdzielniach...

„Kodeks dobrych praktyk w zakresie przetwarzania danych osobowych przez spółdzielnie mieszkaniowe”, zgodnie z przyjętymi założeniami, ma przyczynić się do dalszego rozwoju ochrony danych osobowych w spółdzielniach mieszkaniowych.

Grzegorz Leśniewski Przetwarzanie danych osobowych przez organy samorządowe spółdzielni mieszkaniowych

Przetwarzanie danych osobowych przez organy samorządowe spółdzielni mieszkaniowych Przetwarzanie danych osobowych przez organy samorządowe spółdzielni mieszkaniowych

Konieczność przetwarzania danych osobowych w sposób zapewniający odpowiednie ich bezpieczeństwo, w tym ochronę przed niedozwolonym lub niezgodnym z prawem przetwarzaniem oraz przypadkową utratą, zniszczeniem...

Konieczność przetwarzania danych osobowych w sposób zapewniający odpowiednie ich bezpieczeństwo, w tym ochronę przed niedozwolonym lub niezgodnym z prawem przetwarzaniem oraz przypadkową utratą, zniszczeniem lub uszkodzeniem, za pomocą odpowiednich środków technicznych lub organizacyjnych wynika z art. 5 ust. 1 lit. f RODO i jest zadaniem wprost zaadresowanym do administratora danych.

news Meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym – szybciej i wygodniej

Meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym – szybciej i wygodniej Meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym – szybciej i wygodniej

Szybszy meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym przez internet – to tylko niektóre udogodnienia, jakie wprowadza przyjęty w zeszłym tygodniu przez Radę Ministrów projekt.

Szybszy meldunek czy uzyskanie zaświadczenia o stanie cywilnym przez internet – to tylko niektóre udogodnienia, jakie wprowadza przyjęty w zeszłym tygodniu przez Radę Ministrów projekt.

Redakcja Trzy lata z RODO – czas na podsumowanie

Trzy lata z RODO – czas na podsumowanie Trzy lata z RODO – czas na podsumowanie

Za chwilę miną trzy lata, odkąd zaczęło obowiązywać RODO. Z przeprowadzonych badań wynika, że 93% Polaków potwierdza, że ich pracodawca dba o kwestie ochrony danych osobowych. Ponadto 43% osób pracujących...

Za chwilę miną trzy lata, odkąd zaczęło obowiązywać RODO. Z przeprowadzonych badań wynika, że 93% Polaków potwierdza, że ich pracodawca dba o kwestie ochrony danych osobowych. Ponadto 43% osób pracujących deklaruje, że każda zatrudniona osoba w firmie jest informowana o procedurach i odbywa szkolenie w tym zakresie. Co jeszcze się zmieniło po wprowadzeniu nowych przepisów?

Małgorzata Pundyk-Glet Kary za nieprzestrzeganie RODO przez zarządców

Kary za nieprzestrzeganie RODO przez zarządców Kary za nieprzestrzeganie RODO przez zarządców

Wspólnoty mieszkaniowe muszą przestrzegać przepisów o ochronie danych osobowych. Niestety często wspólnoty czy zarządcy podchodzą do tego zagadnienia lekceważąco. Kwestie RODO traktowane są ogólnikowo,...

Wspólnoty mieszkaniowe muszą przestrzegać przepisów o ochronie danych osobowych. Niestety często wspólnoty czy zarządcy podchodzą do tego zagadnienia lekceważąco. Kwestie RODO traktowane są ogólnikowo, bez indywidualnego podejścia. Tymczasem, za zbyt lekkie traktowanie przepisów UODO, sądy już wymierzają wyroki.

Grzegorz Leśniewski RODO, czy można lepiej?

RODO, czy można lepiej? RODO, czy można lepiej?

Za niespełna pół roku minie pięć lat od uchwalenia RODO. Warto zatem zadać pytanie, czy spółdzielnie i wspólnoty mieszkaniowe dobrze wykorzystały ten czas na przygotowanie, utrzymanie i rozwijanie procesu...

Za niespełna pół roku minie pięć lat od uchwalenia RODO. Warto zatem zadać pytanie, czy spółdzielnie i wspólnoty mieszkaniowe dobrze wykorzystały ten czas na przygotowanie, utrzymanie i rozwijanie procesu ochrony danych osobowych swoich członków?

Agnieszka Żelazna Dostęp do informacji publicznej w spółkach komunalnych

Dostęp do informacji publicznej w spółkach komunalnych Dostęp do informacji publicznej w spółkach komunalnych

W wyroku z dnia 16.04.2020 r.1), Naczelny Sąd Administracyjny potwierdził stanowisko zajęte przez Sąd Administracyjny I instancji, zgodnie z którym nie zawsze dane personalne dotyczące pracowników zatrudnionych...

W wyroku z dnia 16.04.2020 r.1), Naczelny Sąd Administracyjny potwierdził stanowisko zajęte przez Sąd Administracyjny I instancji, zgodnie z którym nie zawsze dane personalne dotyczące pracowników zatrudnionych na tzw. stanowiskach niefunkcyjnych (tj. pełniących funkcje usługowe lub pomocnicze) w podmiotach publicznych nie będą stanowiły informacji publicznej, o której udzielenie uprawniony może wnioskować na podstawie przepisów ustawy o dostępie do informacji publicznej.

Wybrane dla Ciebie

Czy warto postawić na gaz płynny w budownictwie mieszkaniowym?

Czy warto postawić na gaz płynny w budownictwie mieszkaniowym? Czy warto postawić na gaz płynny w budownictwie mieszkaniowym?

Atrakcyjny kredyt dla wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych na inwestycję w część wspólną budynku »

Atrakcyjny kredyt dla wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych na inwestycję w część wspólną budynku » Atrakcyjny kredyt dla wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych na inwestycję w część wspólną budynku »

Atrakcyjne warunki finansowania wszelkich inwestycji w część wspólną budynku

Atrakcyjne warunki finansowania wszelkich inwestycji w część wspólną budynku

Dlaczego wełna mineralna jest najlepsza na elewacje?

Dlaczego wełna mineralna jest najlepsza na elewacje? Dlaczego wełna mineralna jest najlepsza na elewacje?

Sposób na zachowanie porządku z pojemnikami na odpady »

Sposób na zachowanie porządku z pojemnikami na odpady » Sposób na zachowanie porządku z pojemnikami na odpady »

Jaki wodomierz wskaże prawidłowe zużycie?

Jaki wodomierz wskaże prawidłowe zużycie? Jaki wodomierz wskaże prawidłowe zużycie?

Jak prawidłowo odebrać mieszkanie lub lokal usługowy?

Jak prawidłowo odebrać mieszkanie lub lokal usługowy? Jak prawidłowo odebrać mieszkanie lub lokal usługowy?

Czy istnieją wodomierze odporne na osady i zanieczyszczenia?

Czy istnieją wodomierze odporne na osady i zanieczyszczenia? Czy istnieją wodomierze odporne na osady i zanieczyszczenia?

Bezpieczny sposób na podgrzanie wody w domu »

Bezpieczny sposób na podgrzanie wody w domu » Bezpieczny sposób na podgrzanie wody w domu »

Jaki materiał izolacyjny wybrać na docieplenie stropodachu?

Jaki materiał izolacyjny wybrać na docieplenie stropodachu? Jaki materiał izolacyjny wybrać na docieplenie stropodachu?

Jaki styropian wybrać na ocieplenie?

Jaki styropian wybrać na ocieplenie? Jaki styropian wybrać na ocieplenie?

Ocieplenie budynku - niedrogi sposób na niższe rachunki »

Ocieplenie budynku - niedrogi sposób na niższe rachunki » Ocieplenie budynku - niedrogi sposób na niższe rachunki »

Poznaj rozwiązania dla Użytkowników obiektów »

Poznaj rozwiązania dla Użytkowników obiektów » Poznaj rozwiązania dla Użytkowników obiektów »

Zobacz, jak zasłonić pojemniki na śmieci »

Zobacz, jak zasłonić pojemniki na śmieci » Zobacz, jak zasłonić pojemniki na śmieci »

W jaki sposób zapewnić odpowiednie ciśnienie wody w instalacji?

W jaki sposób zapewnić odpowiednie ciśnienie wody w instalacji? W jaki sposób zapewnić odpowiednie ciśnienie wody w instalacji?

Kosze i zabudowy dla pojemników na odpady - podpowiadamy co wybrać »

Kosze i zabudowy dla pojemników na odpady - podpowiadamy co wybrać » Kosze i zabudowy dla pojemników na odpady - podpowiadamy co wybrać »

Jaki wybrać kocioł do budynku mieszkalnego lub domu »

Jaki wybrać kocioł do budynku mieszkalnego lub domu » Jaki wybrać kocioł do budynku mieszkalnego lub domu »

Niewystarczające ciśnienie wody w budynku – jak temu zaradzić?

Niewystarczające ciśnienie wody w budynku – jak temu zaradzić? Niewystarczające ciśnienie wody w budynku – jak temu zaradzić?

Jak ocieplenie ścian zewnętrznych zmniejsza jego całkowite zapotrzebowanie na energię cieplną?

Jak ocieplenie ścian zewnętrznych zmniejsza jego całkowite zapotrzebowanie na energię cieplną? Jak ocieplenie ścian zewnętrznych zmniejsza jego całkowite zapotrzebowanie na energię cieplną?

Likwidacja barier architektonicznych w bloku wielomieszkaniowym »

Likwidacja barier architektonicznych w bloku wielomieszkaniowym » Likwidacja barier architektonicznych w bloku wielomieszkaniowym »

Jaki wodomierz wybrać?

Jaki wodomierz wybrać? Jaki wodomierz wybrać?

Daszki i zadaszenia w budynku - co wybrać?

Daszki i zadaszenia w budynku - co wybrać? Daszki i zadaszenia w budynku - co wybrać?

Zarządzanie nieruchomościami - zobacz kto robi to dobrze»

Zarządzanie nieruchomościami - zobacz kto robi to dobrze» Zarządzanie nieruchomościami - zobacz kto robi to dobrze»

Jak zdalnie odczytać stan liczników?

Jak zdalnie odczytać stan liczników? Jak zdalnie odczytać stan liczników?

Izolacja cieplna i akustyczna ścian wewnętrznych budynków »

Izolacja cieplna i akustyczna ścian wewnętrznych budynków » Izolacja cieplna i akustyczna ścian wewnętrznych budynków »

Sposób na ciepłą wodę CWU »

Sposób na ciepłą wodę CWU » Sposób na ciepłą wodę CWU »

Jak zautomatyzować pracę zarządcy?

Jak zautomatyzować pracę zarządcy? Jak zautomatyzować pracę zarządcy?

Jak zapewnić zdrowe powietrze i optymalną temperaturę w pomieszczeniu?

Jak zapewnić zdrowe powietrze i optymalną temperaturę w pomieszczeniu? Jak zapewnić zdrowe powietrze i optymalną temperaturę w pomieszczeniu?

Copyright © 2004-2019 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
Portal dla Administratorów i Zarządców Nieruchomości www.administrator24.info

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Nim Państwo zaczną korzystać z naszego serwisu prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności oraz Informacją o Cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności oraz Informacji o Cookies. Administratorem Państwa danych osobowych jest Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K., nr KRS: 0000537655, z siedzibą w 04-112 Warszawa, ul. Karczewska 18, tel. +48 22 810-21-24, właściciel strony www.administrator24.info. Twoje Dane Osobowe będą chronione zgodnie z wytycznymi polityki prywatności www.administrator24.info oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r i z Ustawą o ochronie danych osobowych Dz.U. 2018 poz. 1000 z dnia 10 maja 2018r.